Team Toekomst bestrijdt kansenongelijkheid kinderen in Delfshaven: ‘Dit hoeft niet zo te zijn’

Investeer in Team Toekomst: dat is de oproep van de wijkraad Bospolder-Tussendijken. Samen met een groep schooldirecteuren sturen zij een brandbrief naar de burgemeester en de gemeente. Dit om het toenemend aantal kinderen in de criminaliteit een halt toe te roepen. 

Sinds 2019 is Stichting Team Toekomst actief in Delfshaven. Haar missie is om eerlijke kansen voor ieder kind te creëren. Door middel van een 2-jarig traject krijgen kinderen de mogelijkheid om hun sociale kapitaal en talenten verder te ontwikkelen. De linkwerkers nemen kinderen bijvoorbeeld mee naar sportverenigingen, kunst- en cultuuractiviteiten en leren ze zelfverzekerder worden. “De kinderen noemen mij juf”, vertelt operationeel directeur en linkwerker Saïda Ouarirou. “Maar ze zijn niet mijn leerlingen, ik noem ze mijn kinderen.”

Team Toekomst werkt niet alleen, maar heeft een hechte samenwerking met scholen uit de wijk. De docenten weten namelijk wie er baat zou kunnen hebben bij de support die Team Toekomst biedt en brengt kwetsbare gezinnen met de organisatie in contact. In eerste instantie ligt de focus op de kinderen, maar ook ouders krijgen door het werk van de stichting nieuwe mogelijkheden. De één heeft zo meer tijd voor hun werk, de ander kan nu met een opleiding beginnen. De linkwerkers staan naast de gezinnen en bieden een luisterend oor.

Op vrijdag 23 juni rondden zo’n honderd kinderen hun tweejarige traject af. Onder luid applaus van alle aanwezige ouders, linkwerkers en partners ontvangen ze een oorkonde. Daarna volgt een gezamenlijk diner. Vol energie loopt algemeen directeur Mirjam van Rijn van de ene naar de andere persoon om een praatje te maken. “Nu groeien er kinderen op met ongelijke kansen, maar dat hoeft niet zo te zijn”, zegt ze stellig. “Wij gaan net zo lang door tot dit probleem de wereld uit is.”