Gemeente Rotterdam heeft in oktober 246 fietsrekken geplaatst in Middelland. Ook in Bergpolder en Kralingen-West komen extra fietsrekken te staan.
Het probleem van een “fietsenoverlast” is niet nieuw en al helemaal niet plaatselijk. Overal in Rotterdam staan fietsen buiten de rekken wegens een tekort aan fietsenrekken. Daarom besloten wij via Instagram een klein proefje te doen, en stelden wij de vraag: in welke Rotterdamse wijk staan er te weinig fietsenrekken?
De reacties bestonden uit de gebieden Noord, Centrum, Delfshaven, Kralingen, Slinge, Charlois en Feijenoord. De wijken Blijdorp en Bergpolder in Rotterdam Noord werden hierbij het vaakst genoemd. In andere reactie op de vraag gaf iemand aan dat vooral in de zijstraten van Gerdesiaweg in Kralingen geen plek is om fietsen te parkeren. In de wijk Spangen in Delfshaven zijn er te weinig veilige fietsenrekken waar geen auto’s rijden geeft een andere persoon aan.
Wij vroegen natuurlijk ook naar een passende oplossing aan de fietsers, waarop antwoorden als gratis gebruik maken van openbaar vervoer en “gewoon lopen” kwamen. 241 mensen (uit 267 reacties) stemden voor het gratis gebruik van openbaar vervoer. Lies Roest, fractievoorzitter van Groenlinks, kwam met het idee om wijkfietsenstallingen in openbare gebouwen te plaatsen, zodat iedereen zijn fiets droog en veilig kan stallen. Ook het idee van een ondergrondse fietsenstalling automaat, zoals in Japan, werd met ons gedeeld. 132 mensen (uit 162 reacties) reageerden positief op deze oplossing.
87% van de ruim 200 reacties vindt dat er meer fietsenrekken en -stallingen moeten komen in de stad. Herken jij dit en loop je ook vaak minutenlang te zoeken naar een goede parkeerplek voor je fiets. Laat het ons weten via [email protected] of reageer op onze social media kanalen.
Soms is het lastig om je #fiets te parkeren. Daarom zetten we extra #rekken neer, maar halen we ook weesfietsen en fietswrakken weg. Zo is er meer plek. Zelf een #weesfiets of #fietswrak melden? ➡https://t.co/Ccb5aizo6P. Meer info over het Fietspunt: https://t.co/B0JuALqbn4 pic.twitter.com/bbuzqUH6On
— Rotterdam (@rotterdam) 12 oktober 2018