Tekort aan plasma dreigt bij bloedbank Sanquin ‘Donoren zijn de enige bron’

Bloedbank Sanquin lijdt aan een tekort aan plasma. Dit tekort kan ernstige gevolgen hebben, waaronder een gebrek aan levensreddende medicijnen. Eén van de redactieleden van OPEN Rotterdam kreeg oproepen en sms’jes met de vraag of ze wilde doneren, en dat is nog nooit eerder gebeurd. “We zijn donoren aan het vragen om vaker te komen, om zo het tekort aan te vullen.”

“De vraag naar bloedplasma stijgt al jaren”, vertelt woordvoerder Merlijn van Hasselt. “Gemiddeld stijgt de vraag vijf tot zeven procent per jaar, en we beginnen nu echt te merken dat het verzamelen van plasma moeite kost. Dit is een wereldwijd probleem.” In Rotterdam waren vorig jaar 3.200 plasmadonoren, goed voor 13.500 donaties. Maar er blijft een tekort. Plasma dat wordt verzameld wordt voornamelijk gebruikt voor medicijnen. Deze werden in het verleden gemaakt door Sanquin zelf, maar tegenwoordig worden deze gemaakt door Prothya Biosolutions. Het bloedplasma dat door Sanquin is verzameld, wordt aan hen verkocht voor een prijs die door de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport is bepaald.

Geneesmiddelen
“De eiwitten die in plasma zitten kunnen niet altijd worden nagemaakt, dus donoren zijn de enige bron”, legt Merlijn uit. “De geneesmiddelen die hiervan worden gemaakt helpen chronisch zieke patiënten door hun leven te verbeteren, of zelfs te redden. Een tekort aan plasma kan als gevolg hebben dat deze geneesmiddelen niet leverbaar zijn.” Naast het werven van nieuwe donoren is de bloedbank daarom begonnen met actieve donoren te vragen of ze vaker kunnen komen.

Wat is plasma doneren?
Bij plasmadonoren wordt er, in plaats van een halve liter bloed, een bepaalde hoeveelheid plasma gegeven. Het plasma wordt uit het bloed gefilterd met een soort centrifuge, en daarna wordt het bloed teruggegeven. Omdat de donor de rode bloedcellen weer terugkrijgt, wordt dit als minder belastend ervaren. Plasmadonoren mogen daarom iedere twee weken doneren.

Plasma bestaat voornamelijk uit vocht en eiwitten, en wordt zowel gebruikt voor transfusies als voor geneesmiddelen. Een deel van het plasma wordt direct gegeven aan mensen in levensbedreigende situaties, zoals ernstige brandwonden of bloedverlies. Medicijnen die van plasma worden gemaakt worden gebruikt voor mensen met onder andere spierziekten en afweerstoornissen. Er worden volgens Sanquin jaarlijks ruim 25.000 patiënten geholpen door plasmadonaties. In Rotterdam kan er in het centrum bloed én plasma gedoneerd worden bij de locatie aan de Wytemaweg.