Tentenkamp op Stationsplein vanwege toename aantal daklozen in Rotterdam

In de nacht van donderdag op vrijdag komt er een tentenkamp te staan op het plein voor Rotterdam Centraal. Dit om aandacht te vragen voor de toename van het aantal daklozen in de stad. De manifestatie ‘Recht op Rust’ wordt georganiseerd door een collectief van Rotterdamse kunstenaars, het CBK Rotterdam en de Pauluskerk Rotterdam, met hulp van andere Rotterdamse opvangorganisaties.

Het aantal daklozen in Rotterdam dat in de zomermaanden op straat slaapt is in de afgelopen vier jaar tijd met zestig procent gestegen. Dit blijkt uit cijfers van Stichting Ontmoeting. De organisatie heeft een aantal hulplocaties in de stad waar daklozen worden ondersteund om hun leven op orde te krijgen.

Met de actie willen de initiatiefnemers bewustwording creëren onder de gewone Rotterdammer en de gemeente. “Iedereen heeft recht op rust en een dak boven het hoofd”, zegt Lex Bezemer, woordvoerder van de Pauluskerk Rotterdam. “Ook pleiten we voor een winteropvang die elke dag geopend is. Nu is de winteropvang in Rotterdam alleen geopend wanneer de temperatuur beneden de nul graden komt.” Verder pleiten de initiatiefnemers voor ‘housing first’, waarbij de overheid voor (tijdelijk) onderdak moet zorgen. “Zodat dakloze mensen hun leven op orde kunnen krijgen, want daar gaat het om.”

De manifestatie start donderdag 5 oktober om 16.00 uur en eindigt vrijdag 6 oktober om 09.00 uur. Vrijdagochtend vindt er om 08.00 uur een gezamenlijk ontbijt plaats waarvoor alle Rotterdamse politici zijn uitgenodigd. “Een aantal partijen hebben al laten weten erbij te zijn, zoals Volt”, vertelt Lex.