De tentoonstelling ‘Koloniaal Rotterdam in het archief’ laat de stad over vier eeuwen heen zien. In 2023 is het honderdvijftig jaar geleden dat de slavernij werd afgeschaft. Daarom is er uitgebreid aandacht voor de geschiedenis en de uitwerking daarvan op het heden en ruimte om te herdenken en vieren. Met originele bronnen en stukken uit het archief maakt de expositie de koloniale geschiedenis zichtbaar in het Rotterdam van nu. “Voor het onderzoek naar het Rotterdamse koloniale en slavernijverleden zijn veel bronnen geraadpleegd, die we dus nu ook laten zien,” aldus Corinne Lampen, projectleider van de tentoonstelling
Het Stadsarchief Rotterdam heeft 40 kilometer aan archieven en collecties, dus veel om uit te kiezen. “Onze collectie en archieven zijn het uitgangspunt geweest. Al gaandeweg groeide het concept en hebben we vele stukken eerst in de selectie opgenomen en daarna weer verwijderd. We kunnen tenslotte niet alles laten zien,” vertelt Corinne Lampen. De tentoonstelling bestaat uit archiefstukken, zoals reglementen van de VOC, een register van uitvarende schepen naar Oost-Indië en een kasboek van een plantage. Ook zijn er prenten, kaarten, affiches, foto’s en videomateriaal te zien.
Corinne geeft aan dat er ook bijzondere stukken te zien zijn in de tentoonstelling. Zo is er een inkoopboek van de Willem en Carolina onder kapitein Leyndie Smit waarin per slaafgemaakte de ruilgoederen verantwoord worden. Dat stuk komt uit het archief van Coopstad & Rochussen. Maar specialer misschien: een petitie van The Rotterdam Ladies Anti-Slavery Committee (RLASC) uit 1842 gericht aan koning Willem II met het verzoek de slavernij zo snel mogelijk en totaal af te schaffen.
De tentoonstelling wordt donderdag geopend door Peggy Wijntuin, pleitbezorger van kennis over het slavernijverleden. Dankzij een motie van Peggy Wijntuin werd er tussen 2017 en 2020 onderzoek gedaan naar de koloniale geschiedenis van Rotterdam. Uit dit onderzoek kwam naar voren dat Rotterdam als stad nauw betrokken is geweest bij koloniale activiteiten.
Vanaf vrijdag 30 juni tot eind 2023 is de tentoonstelling te bekijken in de hal van het Stadsarchief Rotterdam.