Terug in de geschiedenis van Rotterdam in Theater Zuidplein

De eerste voorstelling van muzikaal theaterstuk “Terug naar het Brabantse Dorp” vindt plaats op 17 mei in Theater Zuidplein. De voorstelling bezoekt een verdwenen nooddorp dat op Rotterdam-Zuid was gebouwd als gevolg van het bombardement in 1940.

Bij het bombardement van Rotterdam op 14 mei 1940 verloren 80.000 Rotterdammers hun woning. Door de gemeente werden nooddorpen gebouwd om deze mensen onderdak te bieden. Het Brabantse Dorp was hier één van. 25 jaar lang hebben hier 525 woningen gestaan, totdat de ruimte nodig was voor de bouw van het Ikazia Ziekenhuis en winkelcentrum Zuidplein.

De bewoners van het nooddorp in Rotterdam-Zuid hadden geen goede naam. Ze stonden bekend als laag opgeleide, arme mensen. Maar de sterke sociale cohesie was de reden dat initiatiefneemster Jolanda Copier het verhaal van het dorp wilde vertellen: “Er zijn genoeg verhalen te vinden waarin gesproken wordt over het “aso-dorp”. Het is nu tijd om de mooie en bijzondere geschiedenis over het dorp te vertellen”, aldus Jolanda.

Oud-bewoners van het Brabantse Dorp vertellen tijdens het stuk hun verhalen en persoonlijke herinneringen. Ook zal de band van Louise Runtu diverse liedjes spelen.

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat