Wat is de omvang het slavernijverleden van Rotterdam, en waarin kan je dat nu nog steeds in de stad terugzien? Journalist en historicus Tessa Hofland maakte samen met Gyonne Goedhoop, die werkte aan de Gids Slavernijverleden Nederland, een podcast over het Rotterdamse slavernijverleden.
“Zo blijkt dat bijvoorbeeld heel Historisch Delfshaven zowel direct als indirect betrokken is geweest bij die slavenhandel. De schepen moesten gemaakt worden, het brood gebakken en het bier gebrouwen. Zo had iedereen wel een link”, vertelt Tessa over haar ontdekkingen. Ze heeft een podcast gepubliceerd waarin ze in vier afleveringen op zoek gaat naar het slavernijverleden van Rotterdam. In de afleveringen spreekt ze telkens met verschillende experts die onderzoek hebben gedaan naar het onderwerp.
Gyonne Goedhoop is een van de historici die ze in iedere aflevering spreekt. Zij is ook een van de makers van de Gids Slavernijverleden Nederland. “Ik denk dat het een bepaalde vorm van bewustwording is. Zoals in de podcast terugkomt, blijkt dat je dit verleden al langer terug kunt zien in bepaalde gebouwen. Maar ook letterlijk in de archieven. De vraag is hoe gaan we daarmee om als Rotterdammers?” vraagt Gyonne zich openlijk af. Tessa is daarin duidelijk en hoopt dat mensen anders naar hun omgeving gaan kijken. “Ik hoop dat men na het luisteren van mijn podcast ook verder durft te kijken. Bijvoorbeeld: Hoe zie ik dat het slavernijverleden doorwerkt bij mij? Dus niet alleen maar in Nederland, maar ook bij jezelf”, besluit Tessa.
Luister hier naar de eerste aflevering van de podcast ‘Nooit Bewust Opgeslagen’.
Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen