Theatergezelschap maakt stuk geïnspireerd door rellen Beijerlandselaan

Theatergezelschap Wat we doen heeft een voorstelling gemaakt, geïnspireerd door de rellen op de Beijerlandselaan in 2021. So Far, So Good gaat met name over de beeldvorming die na die rellen ontstond over de jongeren uit Rotterdam-Zuid. In verzamelgebouw ‘t Klooster aan het Afrikaanderplein wordt druk gerepeteerd voor de eerste try-out op 9 juni.

“We zijn een voorstelling aan het maken met acteurs, dansers en jongeren. Het gaat vooral over de beeldvorming rondom jongeren. Na die rellen was er veel commotie, maar daarna is er nooit meer gevraagd aan die jongeren wat precies de reden is voor wat er is gebeurd. In de voorstelling pluizen we allerlei perspectieven uit in personages rondom die rellen”, vertelt regisseur Floris van Delft.

Yasin is een van de jongeren die meedoet in de performance groep en danst in de voorstelling. “We zullen echt op stage staan om het verhaal te vertellen. Ik heb zelf ook weleens gehad dat ik ben neergezet op een bepaalde manier. Ik merk dat het grote invloed heeft. Als je online in een slecht daglicht komt te staan, nemen mensen dat mee nog voordat ze je gesproken hebben”, vertelt hij.

Ook Selenay doet mee aan de voorstelling, maar dan met de mediagroep. Zij gaan in de foyer voor de voorstelling de gasten aanspreken over beeldvorming. “We hebben de afgelopen weken workshops gehad om te leren hoe dat gaat. Dus we hebben geleerd over monologen en dialogen”, legt zij uit. “Ik ben hierbij gekomen via de Rotterdamse Douwers. Ik doe daar weleens activiteiten en toen had ik het idee dat dit wel leuk is om mee te doen. Zeker omdat de show gemaakt is met jongeren. Dat vind ik inspirerend”, vertelt zij.

Voor de try-out op 9 juni zijn nog kaarten en de première die daarna volgt op zaterdag 10 juni is al uitverkocht. De voorstelling zal in juni nog aan het Afrikaanderplein te zien zijn, waarna het vanaf september een landelijke tournee maakt langs meer dan 20 steden in het land.