Theatermakers nemen kinderen mee in zoektocht naar hun identiteit

From here onwards is een gezamenlijk onderzoek van Maas Theater en Dans, het What You See Festival in Utrecht en het Jonge Harten Festival in Groningen. Met een reeks voorstellingen proberen zij de wereldbeelden van jongere generaties bespreekbaar te maken.

Makers Sue-Ann en Art onderzoeken in hun performances hoe zij zelf hun wereldbeeld hebben gevormd in hun leven. Sue-Ann Bel heeft onderzoek gedaan naar de menstruatiecyclus van vrouwen. In haar performance schuwt ze het nepbloed en de tampons dan ook niet. “Ik heb zelf op school veel schaamte gehad rond mijn menstruatie. Ik werd het voor het eerst toen ik een witte broek aan had en merkte toen op de wc dat ik was doorgelekt. Ik heb toen heel veel wc-papier gebruikt en ben snel naar huis gegaan”, blikt ze terug op haar eigen ervaring.

Ze wist wel waar in huis ze de producten die men gebruikt bij ongesteldheid kon vinden, maar merkte wel dat er nog weinig over gesproken werd. “Ik denk ook dat we kinderen onderschatten. Ik denk dat we onderschatten wanneer je iets kunt vertellen en wanneer niet. Dat heeft vaak veel meer te maken met de volwassenen zelf en de angst die zij hebben, of hebben meegekregen van hun ouders of de maatschappij. Ik vind het tof om de kinderen serieuzer te nemen”, stelt ze.

Art Wutthinan Srisayam is teruggegaan naar zijn geboorteland Thailand voor zijn performance ‘Pap’. “Het is een onderzoek geweest naar de relatie tussen mij en mijn vader. Ik probeer ook te kijken hoe ik kan koken, terwijl ik tegelijkertijd perform”, zegt de theatermaker. Hij heeft een kookstel voor zich waar hij al dansend een soep bereidt. “Ik heb de intentie om een gerecht te maken voor iedereen die komt kijken. Mensen krijgen niet een hele maaltijd, maar zeker iets te proeven. Eten kan mij echt een spiegel voorhouden van waar ik ben”, verklaart hij zijn koppeling tussen voedsel en identiteit.

Hij voelt zich inmiddels thuis in Nederland, maar de gerechten kunnen hem soms nog wel terugbrengen naar Thailand. Ook Art denkt dat kinderen al veel meer bezig zijn met dit soort vraagstukken dan men denkt. “Ik denk dat ze al heel veel weten. Alleen wordt er nog niet veel over gesproken omdat ze er te jong voor zouden zijn. Ik denk dat ze al veel zien en ook voelen”, stelt Art.

Deze reportage is mede mogelijk gemaakt door Maas Theater en Dans en wordt gerealiseerd onder redactionele verantwoordelijkheid van OPEN Rotterdam. De opdrachtgever heeft geen invloed op de inhoud.