Theatermakers opzoek naar de positie van de man in 2017

De positie van de man is veranderd in de afgelopen jaren. Het is niet meer vanzelfsprekend dat de man werkt en vrouw thuis is bij de kinderen. De man weet vaak niet meer wat zijn positie is. Daar hebben Lucas de Man, Ahmet Polat en Rashif El Kaoui de voorstelling De Man Is Lam over gemaakt waarmee ze op de planken staan in theater Zuidplein.

Lucas de Man wordt zijn hele leven al geconfronteerd met zijn mannelijkheid door zijn achternaam. Dat was één van de redenen dat hij een voorstelling wilde maken over mannelijkheid. “Ten tweede, omdat het gewoon aan de hand is. Ik zie het nu bij mijn vriendengroep ook. Hoe ben ik een goede vader? Hoe ga ik met vrouwen om? Die zoektocht is er.” Volgens Rashif El Kaoui is mannelijkheid een ondergeschoven kindje: “Mannelijkheid is een onderwerp waar heel weinig over gesproken wordt, omdat het als vanzelfsprekend genomen wordt. Als we kijken naar de geschiedschrijving zien we dat er bijna niet over mannen geschreven is. En nu in het post-feminisme tijdperk merken we dat we niet over ons zelf hebben nagedacht.”

Voor de voorstelling hebben ze meer dan 180 interviews gedaan die ze audio en beeld hebben verwerkt in de voorstelling. Lucas de Man praat de voorstelling aan elkaar met persoonlijke verhalen. Zijn verhaal wordt afgewisseld met beelden en audio van meer dan 180 interviews die ze gedaan hebben. Van dit onderzoek heeft Lucas veel geleerd: “Ik heb er van geleerd don’t judge a book by its cover. Ik denk zeker in deze tijd waarin mensen vaak gelijk willen hebben, moeten we durven zeggen: stop! kijk echt naar de mensen. Leer de mensen echt kennen. Dan kun je pas echt oordelen.”

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat