Theaterstuk Makandra verbindt familiegeschiedenissen van koloniaal verleden

Naa aanleiding van Keti Koti speelt Theaterwerkplaats Ouwe Rotten het stuk Makandra. In de voorstelling vertellen vrouwen uit Suriname, Curaçao en Nederland over hun familiegeschiedenis met betrekking tot het koloniaal verleden.

Voor de Surinaams-Hindostaanse Eline Mohunlol-Jaharia (80) is het leuk, maar ook moeilijk om in de voorstelling te spelen: “Het is ook wel erg gevoelig. Ik vind het moeilijk om te vertellen hoe het allemaal gebeurd is en wat er gebeurd is”, vertelt Eline. Haar opa kwam als jonge man van India naar Suriname om er te werken als contractarbeider. “Veel mensen werden geronseld met het verhaal dat ze geld konden verdienen door te werken aan de overkant van de rivier. Daar konden ze dan werken in de stad Shri Ram. Die naam heeft voor Hindoestaanse gemeenschap een goddelijke betekenis. Maar die rivier was dus een oceaan en die stad was dus geen goddelijke stad. Zo is mijn opa naar Suriname gekomen’’, vertelt Eline emotioneel.

Na afschaffing slavernij
De contractarbeid door Hindostanen in Suriname vond vooral plaats na de afschaffing van de slavernij, maar familieverhalen over slavernij worden ook verteld in het theaterstuk. Zoals de betovergrootouders van een actrice die in slavernij geboren werden en daarom niet met elkaar mochten trouwen.

Volgens regisseur Marielle van de Griedt is er bewust gekozen om ook witte Nederlanders in het stuk te laten spelen, omdat het koloniale verleden “ook hun verleden is”.

Voor Eline is het belangrijk haar geschiedenis te vertellen: “Ik moest zelf veel leren over de Nederlandse geschiedenis, maar andersom weten veel mensen niks over de Surinaamse geschiedenis”.

De voorstelling is vanaf 25 juni in verschillende Rotterdamse theaters te zien.