Thijs en Henny al 50 jaar woonbootbewoners IJsselmonde moeten plaatsmaken voor getijdenpark

Bewoners van de binnenvaartschepen in het Zuiddiepje in Oud-IJsselmonde kwamen er per toeval achter dat ze van de gemeente plaats moeten maken voor de uitbreiding van het getijdenpark Eiland van Brienenoord. Een gebiedsontwikkeling die deel uitmaakt van het bestemmingsplan Feyenoord City. Binnenvaartschipper Thijs (81) woont al 50 jaar samen met zijn vrouw in zijn schip (Dortmunder) aan de Piet Smitkade.

Voor de binnenvaartschepen is nooit een ligplaatsvergunning afgegeven door de gemeente. De kade was ooit in particulier bezit van de Piet Smitwerf, na het vertrek van de werf zijn de boten jarenlang gedoogd door de gemeente. De bewoners betalen ook geen liggeld. Toch zijn de bewoners niet blij met de manier waarop ze op de hoogte zijn gesteld door de gemeente over hun mogelijke gedwongen vertrek.

Bewoner Yvonne hoorde, naar eigen zeggen, toevallig van een projectleider van Stadsontwikkeling, over de plannen voor Feyenoord City en het doortrekken van de landtong van het Getijdenpark Eiland van Brienenoord, als dit doorgaat, worden de boten ingesloten. “Heel frustrerend omdat ik het zo out of the blue te horen kreeg”, zegt Yvonne. Het insluiten is funest voor de binnenvaartschepen, want die moeten om de zoveel jaar naar de werf voor onderhoud. Bijkomend probleem is dat de nieuwe brug over het Zuiddiepje, in tegenstelling tot de oude, niet open of dicht kan. Daar is door de gemeente geen rekening mee gehouden met de schepen.

De bewoners vinden dat de gemeente voorbijgaat aan de geschiedenis van de plek, waar al meer dan een eeuw binnenvaartschepen aanleggen en waar al tientallen jaren schippers wonen. Thijs legt al sinds de jaren 70 zijn binnenvaartschip aan bij de Piet Smitkade. “Ik was vroeger klant bij Piet Smit en ging daar elke drie á vier jaar de helling op (…) toen kregen we toestemming van Piet Smit om hier te gaan liggen als we klaar waren met de reparatie”, aldus Thijs. De Piet Smitkade is vernoemd naar de Piet Smitwerf die tussen 1893 tot 1987 een van de meest prominente scheepsbouwers van Nederland was.

“Dat stukje cultuurhistorisch erfgoed kan je niet zomaar voorbij laten gaan” vindt Luuk Wilson, wijkraadslid van Groot-IJsselmonde en Oud-IJsselmonde. “Scheepvaart hoort bij IJsselmonde met de scheepswerven die we hier hebben gehad in het verleden.” Wilson is zelf zoon van een binnenschipper, heeft op een schippersinternaat gewoond en is opgegroeid in de binnenvaart. Hij initieerde dan ook een gesprek met de bewoners en de verantwoordelijke wethouders Zeegers, Karremans en Struijvenberg. Na die gesprekken zijn de bewoners niet gerustgesteld over de toekomst.

OPEN Rotterdam stelde naar aanleiding van de bezwaren van de bewoners vragen aan de gemeente en kreeg daar de volgende schriftelijke reactie op:

Op dit moment werkt de gemeente aan een Voorlopig Ontwerp van het Getijdenpark Feyenoord. Het afgelopen jaar is o.a naar aanleiding van dit proces het gesprek gevoerd met de bewoners en wordt er gekeken wat de mogelijkheden zijn voor hen op deze plek of elders. Het Getijdenpark is niet het enige dat bepaalt of de schepen op de huidige locatie kunnen blijven. Bij het proces zijn ook de ‘bewoners’ op initiatief van de gemeente nadrukkelijk betrokken. Besluitvorming heeft nog niet plaatsgevonden. Een besluit wordt later dit voorjaar verwacht.