Tijdens Tandartsdag worden 370 mensen geholpen met gebitsproblemen

In zeventien Rotterdamse tandartspraktijken is het zaterdag Tandartsdag. 40 teams, bestaande uit een tandarts en een assistent, zetten zich deze dag kosteloos in om mensen te helpen met acute gebitsproblemen. In totaal zullen zij 370 Rotterdammers helpen. “Er zijn veel schrijnende situaties. De nood is hoog.”

“Het gaat echt om hulp variërend van zes gaatjes tot afgebroken hoektanden of kapotte kiezen”, vertelt Anna Tak namens Stichting ANDERS Rotterdam. “We hebben zo’n 450 aanmeldingen gehad en hebben besloten om alleen mensen te helpen met gebitsproblemen. Vooral dat eventuele pijn zakt.” Dat is volgens haar ook het trieste, want er zijn genoeg mensen die al jaren niet meer voor controle naar de tandarts kunnen. “Het voelt daarom ook een beetje als pleisters plakken. Het is daarom ook echt een politiek vraagstuk.”

‘Iedereen moet ‘gewoon’ naar de tandarts kunnen’
De organisatoren van de Tandartsdag pleiten namelijk voor een structurele oplossing voor dit probleem en die ligt vooral bij de politiek in Den Haag. Iedereen recht heeft op basale tandzorg en dat is nu niet het geval mede doordat deze niet of niet volledig wordt vergoed. Didi Landman is één van de deelnemende tandartsen en bestuurslid van de Rotterdamse Tandartsen Vereniging. Zij noemt de situatie intens triest: “Je kunt aan iemands gebit zien of ze rijk of arm zijn. Dat vind ik zo erg. Een slecht gebit zorgt ook voor schaamte en voor sommigen ook een belemmering in het dagelijks leven.”

Om 13.00 uur is er een korte pauze en komt ook wethouder Enes Yiğit langs om de tandartsen te bedanken. “Wij hopen dat hij onze boodschap naar de gemeenteraad en Den Haag kan brengen, want het is echt belangrijk dat basale tandzorg toegankelijk wordt.” Om 14.00 uur begint het tweede deel van de dag: “Veel tandartseigenaren waren ook enthousiast om mee te doen en vroegen vrienden (andere mondzorgspecialisten en kaakchirurgen) om mee te doen.”