Tijdlagen: hoe architectuurstad Rotterdam tussen 1985 en 2008 een wereldstad werd

Rotterdam staat bekend als de enige echte metropool van Nederland. Dit is niet altijd zo geweest. Na de wederopbouw lag de focus op kleinschaligheid en een terugkeer naar de menselijke maat. Vanaf 1985 ontstaat er echter behoefte aan meer grootstedelijke allure.

In een driedelige serie onderzoekt OPEN Rotterdam de verandering van architectuurstad Rotterdam in drie tijdlagen vanaf 1968. In aflevering 2 staat de periode 1985-2008 centraal. We onderzoeken welk beeld deze tijdlaag aan de stad heeft toegevoegd. Welke gebouwen zijn kenmerkend? En met wat voor ideeën kwamen deze gebouwen tot stand?

“Als er één bouwwerk absoluut bij die tweede periode hoort, is het de Erasmusbrug”, vertelt cultuurhistoricus Ferrie Weeda. “Het was het allerduurste ontwerp uit de keuzemogelijkheden. Het was een totale omslag in het denken over de stad om dat enorme bedrag te investeren in een stedenbouwkundige ingreep.”

In deze aflevering gaan we in gesprek met de vrouw die verantwoordelijk is voor het verbinden van Noord en Zuid: stedenbouwkundige Riek Bakker. Ook kijken we kritisch naar hoogbouw met Daan Zandbelt, rijksadviseur voor de fysieke leefomgeving en gaan we langs bij Han van den Born, de man achter de Red Apple.

Deze serie is tot stand gekomen in samenwerking met de Gemeente Rotterdam en te zien op www.openrotterdam.nl.

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter