Toekomst ondernemers omgeving Botersloot onzeker

Café-eigenaren aan de Nieuwemarkt Ron de Jong (Bokaal) en Fer Kok (Sunset) moeten mogelijk hun panden verlaten. Hun huurcontracten bij vastgoedeigenaar Marcan worden niet verlengd. En zij zijn niet de enigen in het gebied.

Volgens de advocaat van Marcan Vastgoed B.V., Michel Visser, is de voornaamste reden van deze beslissing dat Marcan bezig is met herontwikkeling van het gebied. “Het beleid is gericht op het creëren van duurzame straten, met een goede loop, weinig overlast en met een kwalitatief goede consument/huurder”, laat Visser in een mail aan de redactie weten, ‘’Daarnaast is het beleid van Marcan verder onder meer gericht op het keer op keer verbeteren van het vastgoed om uiteindelijk haar investeringen in het gebied te kunnen terugverdienen’’.

Ron en Fer hebben er geen boodschap aan: ,,Marcan doet ontzettend veel aan borstklopperij, alsof het hele succes van dit stukje Rotterdam aan hen te danken is. Uiteindelijk hebben ze ook goede dingen gedaan, maar we doen het met zijn allen, met goede ondernemers denk ik dat we hier een mooi stukje Rotterdam neerzetten.’’, aldus Ron.

Ron en Fer hebben beide succesvolle cafés. Fer zit sinds 2010 op deze plek en Ron al sinds 2006. Ze hebben de buurt in die tijd zien opbloeien tot een bruisend gebied, waarvan zij zelf onderdeel zijn. De verontwaardiging is dan ook groot dat er geen plek meer voor hen is. ,,We hebben hier in de buurt een bekend architectenbureau zitten en die komen regelmatig bij ons. Rem Koolhaas zei eens, dit is een van de mooiste zaken van Rotterdam. Er is zelfs een petitie opgestart onder het mom van ‘safe Sunset’.

Advocaat Michel Visser zegt dat er vooral gekeken wordt naar hoe de ondernemers in het beleid passen van Marcan, zo richt het beleid zich vooral op dagexploitatie en niet op ondernemingen die ook in de avond open zijn. Visser benadrukt dat de aanpak niet van gisteren is: “We kunnen spreken van een ’klein’ winkelcentrum waarbij niet alleen naar een enkel gehuurde kan/dient worden gekeken, maar vooral naar het geheel. Marcan wil daarmee uiteindelijk een zodanig gebied creëren dat mensen het aantrekkelijk genoeg vinden om naar toe te trekken.’’

Op het moment worden de zaken van Ron en Fer behandeld in de rechtbank en is er nog geen vonnis uitgesproken.

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter