TOEN010: De Alexander Nevskikerk

Welke straat is zo oud als de weg naar Kralingen? Waarom hangt er een rode auto uit de gevel aan de Poortstraat? Bij welk gebouw hoorde die oude poort op de Lijnbaan? Rotterdam zit vol verborgen verhalen. Plaatsen, kunstwerken en gebouwen waar je iedere dag achteloos langs loopt tot je je afvraagt: “Huh, wat doet dat eigenlijk hier?”

In onze nieuwe serie Toen010 praten we je kort bij over verborgen verhalen uit Rotterdam. De eerste aflevering gaat over de Alexander Nevskikerk aan de Schiedamsesingel.

De kerk van de Heilige rechtgelovige grootvorst Alexander Nevski is het eerste Russisch Orthodoxe kerkgebouw van Nederland. Op andere plekken namen de gemeenschappen intrek in kloosters of voormalig Rooms-Katholieke kerkgebouwen. In 2002 werd de eerste steen gelegd en gezegend. De gemeenschap van de Kerk heeft een rijke geschiedenis.

Sinds de Russische Revolutie in 1917 kent Rotterdam een grote gemeenschap Russische migranten. Tijdens de Tweede Oorlog bood de Archimandriet Dionysius onderdak aan Joodse burgers in zijn kapel. Daar verschuilden zij zich onder het altaar. Toen Dionysius merkte dat er een razzia aan de gang was, bad hij tot de icoon van de Moeder Gods van het Snelle Verhoor en beloofde dat hij een Russisch Orthodoxe Kerk zou stichten in Rotterdam, als zij bescherming bood aan de onderduikers in zijn kapel. Toen zij na een huiszoeking van de Nazi’s onontdekt bleven schreef hij dit toe aan het wonderlijke ingrijpen van de icoon en de plannen voor een Russisch Orthodoxe kerk in Rotterdam waren geboren.

De gemeenschap kwam eerst bij elkaar in de woonboot ‘Het Noorderlicht’ bij de Mathenesserbrug en later in een woonhuis aan de Persijnstraat in het Nieuwe Westen. Tijdens de Perestrojka aan het eind van de jaren ‘80, de hervormingspolitiek die Gorbatjov voerde in de Sovjet-unie, vluchtten er nog meer mensen naar Nederland en Rotterdam. Door het toenemende aantal Russisch-Orthodoxe parochianen barstte de kerk praktisch uit zijn voegen. In 1990 begon aartspriester Grigory Krasnotsvetov van ook met het uitvoeren van het plan om een serieuze kerk te bouwen aan de Schiedamsesingel.

Tegenwoordig staat de kerk, maar hij is nog niet af. Wie naar binnen loopt kan zien dat de muren nog gedeeltelijk leeg zijn. Uiteindelijk moet de kerk compleet gevuld zijn met de iconen van heiligen. Ook heeft de kerk nog geen reliquiarium, een plek met overblijfselen van heiligen. Interessant is dat de kerk een bijna exacte kopie is van een kerk in Moskou.

De kerk hoort bij het Bisdom van Den Haag en het Partriarchaat van Moskou. De missen bij de kerk zijn niet in het Russisch, maar in het Kerkslavisch en het Nederlands.

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat