Toondermonument van de Artoonisten terug in de stad

Voor de 105e geboortedag van de in Rotterdam geboren striptekenaar Marten Toonder, dinsdag 2 mei, keert het ‘Toondermonument’ van de Artoonisten terug in de stad. Het werk, formeel getiteld Hommage Marten Toonder, werd tijdelijk opgeslagen in verband met werkzaamheden aan de ondergrondse fietsenstalling bij Station Blaak.

Het beeld is een hommage aan striptekenaar Marten Toonder, het werd op 2 mei 2002 onthuld ter ere van zijn 90e verjaardag. Het beeld van ruim zes meter hoog bestaat uit een barokke klaver-vormige bank. daarbovenop staan aan de vier kanten bekende figuren uit de Toonder strips op tronen: markies De Cantecler, burgemeester Dickerdack, professor Sickbock en de schilder Terpen Tijn. Deze figuren vertegenwoordigen filosofie, politiek, wetenschap en economie. In het midden van het beeld rijst een obelisk die bekroond wordt met een wereldbol die het universum van de strips voor moet stellen. Daaronder een penseel en pen, symbolen voor Toonders schilder en literaire talent.. Boven alles steekt Tom Poes uit een van zijn bekende figuren.

De Artoonisten is een Rotterdams kunstenaarscollectief dat bestaat uit Hans van Bentem, Luuk Bode, Boris van Berkum en Pepijn van den Nieuwendijk.

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat