Verzetsheld Tula geëerd in Hillesluis: ‘Tula is nu echt een held’

Dit jaar is het nationale Herdenkingsjaar Slavernijverleden. Daarom wordt Dia di Tula extra groot gevierd. In Huis van de Wijk Hillevliet wordt Tula herdacht met verschillende toespraken, traditioneel eten en muziek. ‘Het is heel fijn om tegen iemand op te kunnen kijken.’

Tijdens Dia di Tula wordt de tot slaaf gemaakte Tula herdacht. Op 17 augustus 1795 schreef Tula geschiedenis op Curaçao. Hij besloot na jarenlang als slaaf te zijn misbruikt om zijn werkzaamheden op de plantage neer te leggen. Hij stapte, samen met vijftig lotgenoten, naar de eigenaar van de plantage, die hem doorstuurde naar de gouverneur. Hiermee bracht hij de grootste opstand op Curaçao ooit op gang.

Tula was een held
“Dit jaar hebben de koning en de premier eindelijk excuses aangeboden voor het slavernijverleden”, vertelt voorzitter Vany Hooi. “De koning zegt het nu ook: Tula was een held.” In 2010 werd Tula uitgeroepen tot nationale held van Curaçao. “Hiervoor werd hij gezien als misdadiger.”

“Voor mij is Tula heel belangrijk”, vertelt een van de bezoekers. “Het is heel fijn om een rolmodel te hebben.” Een andere toeschouwer is het met haar eens. “We moeten dit verhaal blijven vertellen, zodat het nooit vergeten wordt.” Zanger Cletis Clay houdt in zijn nummer Tula Mustra Nos een interview met Tula. “Ik zou hem heel veel vragen willen stellen.”