Tour over koloniaal verleden Delfshaven tijdens Roffa Mon Amour: ‘Dit is allemaal nieuw voor mij’

“Hier woonde Piet Heijn”, vertelt tourgids Annie Zinhagel. Samen met een groep tourdeelnemers staat ze voor een van de oude huizen in Delfshaven. Met haar tour laat Annie de koloniale geschiedenis van Rotterdam zien. De deelnemers luisteren aandachtig. “Het is een heel stuk historie dat nieuw is voor mij, een donkere bladzijde uit de Rotterdamse geschiedenis”, zegt een van hen.

Na de wandeling kunnen de deelnemers naar de screening van Buladó, een film uit Curaçao. Deze vertoning wordt georganiseerd door het filmfestival Roffa Mon Amour. “We zijn natuurlijk een filmfestival”, vertelt directeur van het festival Lisa Smith, “maar we zoeken altijd naar manieren om ons programma te verdiepen. Vaak is dat door middel van een voor- of nagesprek, maar dit keer doen we dat met een tour.” De thema-avond is ontstaan door een samenwerking tussen het filmfestival en Stichting SurinameOso, die door tourgids Annie is opgericht.

Per ongeluk te veel aanmeldingen
Annie geeft deze avond niet één, maar twee tours. Doordat de inschrijving per ongeluk open was gelaten meldden zoveel mensen zich aan dat dit niet in een groep paste. Met deze thema-avond wil Roffa Mon Amour de link leggen met het Herdenkingsjaar Slavernijverleden. Alle deelnemers zijn enthousiast. Zelfs de mensen die al veel weten van het koloniale verleden van Nederland leren nieuwe dingen. “Van de geschiedenis van Rotterdam specifiek wist ik nog maar heel weinig”, zegt deelnemer Chaniz. “Dus dit leek me een mooie kans om me er helemaal in onder te dompelen. En daarna ga ik natuurlijk naar de film.”