Tuin van de Afrikaanderwijk valt in de prijzen: ‘Het is alsof de tuin er altijd al was’

Tuin van de Afrikaanderwijk

“We hebben een Huis van de Wijk, maar waarom geen Tuin van de Wijk?” Met die vraag van de toen 10-jarige Aya uit Feijenoord ontstond het plan voor een Tuin van de Wijk. Vier jaar later heeft de Tuin van de Afrikaanderwijk de Steenbreektrofee 2023 in de categorie ‘Professionals’ gewonnen. “Een prachtig project waarbij echt alle koppelkansen zijn benut op het vlak van biodiversiteit, klimaatadaptatie, gezondheid en sociale cohesie”, valt te lezen in het juryrapport.

Marian Bentvelzen, directeur van Stichting Steensoep, is samen met Rotterdams Weerwoord aan de hand van de opmerking van Aya aan de slag gegaan met het realiseren van een tuin in de Afrikaanderwijk. “We hebben toen aan bewoners gevraagd wat zij in de wijk wilden zien. Het antwoord was niet alleen meer groen, maar ook meer kleur.” Nadat ze de wensen van de bewoners in kaart hadden gebracht, kwamen ze tot een ontwerp.

Tegels wippen
De bewoners hebben samen met betrokken partijen de tuin aangelegd en ingericht. Naast Rotterdams Weerwoord en Stichting Steensoep, hebben ook de Gemeente Rotterdam, Bibliotheek Rotterdam en Diergaarde Blijdorp geholpen bij de realisatie van de tuin. Bij de aanleg zijn in totaal meer dan 160 vierkante meter aan tegels gewipt.

Bentvelzen hoorde tijdens de verkennende fase vaak de opmerking: “In deze wijk kan dat niet, want alles wordt kapot gemaakt.” Maar toen de aanleg van de tuin eenmaal was begonnen, zag zij een verandering bij hoe bewoners over de tuin dachten. “Ik hoop dat het blijft”, zeiden veel bewoners. “Mensen kijken nu anders naar de tuin, ze zijn hoopvol. Er gebeurt weleens wat, maar de plek wordt steeds mooier en mooier. Het is alsof die tuin er altijd al was”, vertelt Bentvelzen.

Voor jong en oud
De tuin, die in de nabijheid ligt van basisschool De Globetrotter, wordt gebruikt voor educatieve doeleinden. “De leerlingen en docenten doen enthousiast mee”, zegt Bentvelzen. En niet alleen De Globetrotter weet de tuin te vinden: “Ook andere organisaties gebruiken de tuin en bezoekers leren ook van alles door de informatieve bordjes die in de tuin aanwezig zijn.”

Aya plant de laatste boom in de Tuin van de Afrikaanderwijk
Aya plant de laatste boom in de Tuin van de Afrikaanderwijk

Verbinding en klimaatbestendigheid
“De tuin is ontworpen om bewoners te stimuleren om hun huis uit te komen, elkaar te ontmoeten en meer te bewegen. En daarnaast levert de tuin natuurlijk een belangrijke bijdrage aan het klimaatbestendig maken van Rotterdam en verbetering van de biodiversiteit”, legt de jury van de Steenbreektrofee uit in het juryrapport. Bentvelzen ziet deze verbinding gebeuren, en dat allemaal dankzij de tuin. “Steeds meer mensen en partijen weten de tuin te vinden, mensen kunnen ook zelf planten in de tuin en we gaan met bewoners een plan bedenken voor het beheer.”

Trots op de tuin
“Het hele proces is vastgelegd en we hebben er veel van geleerd, ook voor anderen die zoiets willen doen”, vertelt Bentvelzen. Ze is bijzonder trots dat, ondanks vele tegenslagen, de tuin er toch gekomen is en dat de tuin in de prijzen is gevallen: “Het is niet makkelijk geweest, maar we hebben niet opgegeven. Die prijs is zo’n grote erkenning voor het werk dat we doen.”