Tuinfluencer Eefje helpt Rotterdammers van hun tuiniervrees af: ‘Gemiste kans als je voor een tegeltuin kiest’

Het is een beetje haar missie: Rotterdam groener maken. Tuinfluencer Eefje Peddemors probeert daarom via haar Insta-kanaal iedereen aan het tuinieren te krijgen. “Ik geloof mensen niet zo die zeggen ‘ik heb niks met groen’”.

Van tips tot typetjes die je laten nadenken over bijvoorbeeld gif op planten, het is voor Eefje een luchtige manier om mensen kennis te laten maken met tuinieren. “Je had van die influencers die dan stoer gingen hurken naast zo’n sportauto. Toen dacht ik, wat als ik dat nu eens ging doen naast mijn compostbak of naast mijn regenton.”

Tijdens Verborgen Tuinen, het festival waarbij Rotterdammers met groene vingers hun tuinen openstellen voor publiek, doet ook Eefje nog kennis op. Voor haar is het tuinieren namelijk een beetje een ontdekkingstocht. “In het begin kocht ik allemaal leuke plantjes bij het tuincentrum. Dan bloeide het één maand heel mooi en dan was alles uitgebloeid, want ik had al het kleurige gekocht. En naarmate de tijd vordert en je meer leert dan besef je o ja, dan ga ik even wat dingen kopen die ook in oktober bloeien. Of je komt er op een gegeven moment achter dat er op planten van het tuincentrum toch wel veel gif zit en dan stap je over op gifvrije plantjes. En dan zie je steeds meer bijtjes en vlindertjes in je tuin komen.’’

Voor Eefje zit er stiekem toch wel een grotere missie achter de tips en typetjes. “Een best wel groot oppervlak van Rotterdam is achtertuin. En als dat allemaal betegeld is, dan heeft dat veel gevolgen. Zowel qua regenwater wat niet weg kan, maar ook voor de dieren waar het niet zo goed mee gaat. Dus de boodschap die ik eigenlijk niet zo heel serieus overbreng, probeer ik juist te laten zien door, ‘wat kan je nu doen voor dat bijtje, of voor die vlinder’”.