Is de grond schoon genoeg om van te eten? In Rotterdam waarschijnlijk niet. In de tweede aflevering van Rotterdamse Grond gaat tuininfluencer Eefje op onderzoek uit hoe het zit met bodemvervuiling in Rotterdam en wat daar aan gedaan kan worden.
Eefje bezoekt een speeltuin op Zuid en de volkstuin Hof van Noord aan de Gordelweg. In beiden is namelijk lood aangetroffen in de bodem en zijn er maatregelen genomen. Ook spreekt Eefje met de GGD, Milieudienst Rijnmond DCMR en het gemeenteportaal Letoplood over risico’s van lood én over hoe je erachter kunt komen of de bodem in je tuin vervuild is.
En hoe staat het eigenlijk met het Merwevierhavengebied, dat momenteel herontwikkeld wordt? Vroeger stond daar namelijk de gasfabriek Keilehaven, maar inmiddels wordt het gebied bouwrijp gemaakt met grond van de circulaire materialenbank van de gemeente Rotterdam. Eefje gaat hierover in gesprek met Ric Wichers van de gemeente.
Tot slot kaart Eefje het toenemende probleem aan van PFAS in Rotterdam. PFAS staat voor per- en polyfluoralkylstoffen. Dit zijn chemische, door de mens gemaakte stoffen die van nature niet voorkomen. Deze stoffen zijn niet of nauwelijks afbreekbaar en verspreiden zich snel in het milieu. Deze stof is onder andere rondom Rotterdam The Hague Airport aangetroffen.
Rotterdamse Grond
Rotterdam is gebouwd op een bodem van veen en klei in een rivierdelta. De bodem speelt een belangrijke rol in de stad. Als je wil zorgen voor een gezonde en leefbare stad, waarom moet je dan beginnen bij de bodem? Met deze bril èn deze vragen neemt Tuinfluencer Eefje Peddemors in deze vierdelinge serie mee op een ontdekkingstocht door de stad.