Turkse dames in Feijenoord stevig aan de wandel tegen diabetes en obesitas

In Feijenoord wordt er sinds half oktober flink gewandeld door vijftien wandelgroepen. In totaal trekken 150 bewoners met een Turkse of Marokkaanse afkomst de wandelschoenen aan, voor het programma ‘Mijn diabetes in beweging’. “Wij merken dat er veel mensen binnen de Turkse of Marokkaanse gemeenschap obesitas of diabetes hebben. Daarnaast is veel informatie niet afgestemd op de doelgroep, bijvoorbeeld als het gaat om de taal.” Aldus Omer Ilik, die de wandelingen organiseert.

Naast het wandelen, krijgen de deelnemers ook een aantal gadgets zoals een t-shirt en een tas met een boodschap: “De tas is een uitnodiging, die je aan de deur kan hangen thuis. Elke keer als je ‘m ziet dan word je herinnerd aan dat je even buiten moet wandelen.” De dames zitten ook in een aantal Whatsapp-groepen. Hier worden er onderling gezonde recepten uitgewisseld en krijgen ze wekelijks informatie video’s in het Turks of Arabisch toegestuurd.

Perihan heeft diabetes en wandelt al een aantal weken mee met de groep. Sinds haar ziekte is ze anders gaan leven, ze moet wel: “Geen aardappelen, dat is te hoog in suiker. Veel fruit en koffie zonder suiker en thee zonder suiker.”

Half december sluiten de wandelgroepen het traject feestelijk en actief af.