Twee jaar geleden hebben premier Rutte en koning Willem-Alexander namens de Nederlandse staat excuses aangeboden voor het koloniale en slavernijverleden van Nederland. In een toespraak in het Nationaal Archief in Den Haag zei Rutte: “Achter het slavernijverleden staat geen punt, maar een komma.” Daarmee bedoelt hij dat excuses slechts een begin zijn en dat er meer nodig is om onze maatschappij echt te helen. Vandaag gaat OPEN de straat op met de vraag: Welke veranderingen merk jij sinds deze excuses?
‘We zijn er nog lang niet.’
De samenleving zoals we die nu kennen, lijkt nog steeds beïnvloed door ons koloniale verleden. Racisme en discriminatie zijn daar voorbeelden van. Zo vertelt een van de Rotterdammers: “Je ziet nog steeds zware racisme en uitsluiting in Nederland, dat is nog steeds aan de hand.” Maar de vrouw ziet ook positieve ontwikkelingen, zoals de opening van het slavernijmuseum in Amsterdam: “Dat is een stap vooruit, maar we zijn er nog lang niet.”
Toch zijn de meningen verdeeld. Sommigen vinden dat het nu tijd is om samen vooruit te kijken. Een andere vrouw vertelt: “Een excuses is voldoende. We moeten leren aanvaarden, anders blijven we hangen in het verleden, en dat kunnen we toch niet veranderen.”
Doe mee aan het gesprek!
De vraag hoe we als samenleving verder bouwen aan inclusiviteit, blijft relevant. In een nieuwe talkshow History Matters Today gaan experts vrijdagavond in Debatcentrum Arminius in gesprek over dit onderwerp en ook het publiek wordt uitgenodigd om mee te praten.