Twee jonge Rotterdamse vrouwen over hun ambities als nieuwe raadsleden

Bij de 26 nieuwe leden van de gemeenteraad zitten ook een handjevol jonge en anders denkende twintigers. Wij vroegen Mina Morkoç van GroenLinks (24) en Marike Abrahamse van de VVD (29), twee van deze frisse politici, naar hun visie voor onze stad.

Mina Morkoç – GroenLinks (24)

“Iedereen moet zich in Rotterdam, Rotterdammer kunnen voelen”

Mina begon de verkiezingsweek als nummer 5 op de lijst van GroenLinks in Rotterdam. Zij sloot de week af als gloednieuw raadslid in de gemeenteraad van Rotterdam. Voor Mina is dit een kans om als student iets speciaals toe te voegen aan de discussies in de raad; “Ik ben een bezige bij en vind het leuk om dingen te combineren.” Mina vindt het belangrijk dat ze met haar achtergrond als student deel kan nemen aan de gemeenteraad; “Ik weet wat er speelt en heb veel raakvlakken. Het gaat dus heel druk voor me zijn, maar dat gaat mij gewoon lukken!”

De partijkeuze was voor Mina weloverwogen, maar ook al vroeg gemaakt; “Richting het einde van de middelbare school was ik al bezig met het verdiepen in verschillende onderwerpen. Gelijkheid en duurzaamheid blijken voor mij gewoon het meest belangrijke te zijn. GroenLinks was de partij die het meeste bij mij paste, daar heb ik mij bij aangesloten en ben ik goed ontvangen.” GroenLinks is bij de laatste verkiezingen de derde partij in Rotterdam geworden.

‘Ik stel mijzelf kwetsbaar op’
“Sowieso brengen nieuwe mensen in de raad altijd nieuwe geluiden, andere blikken zijn altijd een winst” vertelt Mina over haar plek in de raad. “Een nieuwe perspectief over onderwerpen die al jaren op bepaalde manieren worden besproken. Ik ben student, vrouw en kind van twee vluchtelingen. Deze ervaringen en representativiteit zijn dingen ik echt kan brengen in de raad. Ik sta te popelen om dingen te veranderen.”

“Ik wil bereikbaar blijven voor iedereen, ik ben gewoon Rotterdammer die in de raad zit voor Rotterdammers. Ik vind het belangrijk om te praten met mensen. Ik stel mijzelf gewoon kwetsbaar op door onder andere mijn nummer op mijn website te zetten. Hiermee ben ik altijd bereikbaar voor de mensen als zij mij wat willen vragen.”

De komende vier jaar wil Mina zich vooral focussen op gelijkheid en duurzaamheid; “In het algemeen ben ik blij als ik heel veel stappen heb gezet richting een groene en eerlijke stad. Iedereen moet veilig over straat kunnen lopen. Ik zie mijzelf ook als een intersectionele feminist, ik voel mij betrokken bij meerdere minderheidsgroepen. Ik wil de drempel verlagen zodat onder andere mensen met een migratieachtergrond en uit de queer gemeenschap ook mee kunnen doen in het gesprek.”

Marike Abrahamse – VVD (29)

“De echte verandering begint onderop”

Tijdens haar werk bij het ministerie van Buitenlandse Zaken en op de Nederlandse ambassade in Afghanistan heeft Marike al veel gezien. Haar ervaringen hebben haar laten realiseren dat democratie niet vanzelfsprekend is; “Ik heb ook de andere kant van het verhaal gezien en daarom wil ik dus mijn steentje bijdragen in Rotterdam. De echte verandering begint lokaal. Van onderop kan je heel veel dingen goed aanpakken. Hier kan je beginnen aan het vergroenen van de stad, wat dan hopelijk gekopieerd wordt door andere steden. Ik wil de komende vier jaar echt nog meer hectare vergroenen. Ook langs bewoners gaan, echt deur tot deur en Rotterdammers bewust maken van hun omgeving.”

‘Niet denken: het komt wel een keer’
Haar drive wordt ook gepusht door iets persoonlijks; “Mijn moeder is overleden toen ik 17 was. Het leven kan dus heel kort zijn en dat deed mij wel realiseren dat je zelf beslist wanneer je impact maakt. Als je iets wilt moet je er achter aan gaan, je weet nooit hoe lang het leven duurt. Ik was vier jaar geleden al actief in de gebiedscommissie in Delfshaven waar ik vandaan kom. Naar mijn mening moet je niet denken: ‘Het komt wel een keer.’ Dit gaat om iets willen veranderen en impact maken. De stad groener maken is vooral de impact die ik wil hebben.”

Marike gaat het de komende periode erg druk krijgen. De functie bij de gemeenteraad moet gebalanceerd worden met haar werk bij Buitenlandse Zaken; “Die balans wordt een uitdaging maar ik krijg daar wel heel veel energie van. Het is belangrijk dat ik mijn rustmomenten pak en om de week op zondag met mijn vrienden ga afspreken. Dan moet het wel goed komen.”

In gesprek gaan
“Voor mij is het belangrijk om echt met de bewoners in gesprek te gaan, bij wijkevenementen langsgaan en mensen te leren kennen. Zorgen dat ik op de hoogte ben van de belangen in de stad.” Dit wil Marike ook bereiken door veel online in de weer te zijn; “Zo kan ik snel een netwerk opbouwen. Op social media zitten gewoon vooral jongeren, ook als ik naar mijn volgers kijk. Die wil ik echt laten zien hoe een raadslid werkt en wat wij doen. Ik woon op dit moment in Crooswijk waar een lage opkomst was. In dit soort wijken moet ik met mensen in gesprek gaan en laten zien dat de lokale politiek er echt voor ze kan zijn.”