Twee shoarmazaken naast elkaar op de Witte de With: ‘Het is net als de Bloods en de Crips’

De Witte de With telt meerdere shoarmazaken, maar nergens is de concurrentie zo opvallend als bij twee iconische zaken Jaffa en de Cocosnoot, die pal naast elkaar zitten. De eerste is bij jongeren veel populairder dan de laatste, die als tweede keuze wordt gezien en zelfs ‘schoorvoetend’ wordt betreden. Dat is zonde vindt OPEN-stagiair Thierry: “Het maakt echt niet uit, het is even lekker.”

“De kapsalon van Jaffa is gewoon net wat heter”, vertelt een van de klanten van de zaak op zaterdagavond. De jongens leggen uit dat de rivaliteit  in de zaken gegraveerd zijn. “Gang wars. Net als de Bloods en Crips.” Maar, zit dat echt zo diep? Volgens Mimoun, medewerker van de Cocosnoot, niet: “De Cocosnoot is de beste en Jaffa is óók de beste.”

Die hele rivaliteit verbaast OPEN-stagiair Thierry. Op een willekeurige avond belandt hij na het uitgaan niet bij Jaffa, maar bij de Cocosnoot: “Het is echt even goed. Echt prima.” Hij begrijpt wel waarom Rotterdammers zo graag naar Jaffa willen: “Ik snap dat je een foto voor je Instagram-story wil, maar het is echt niet nodig. Ga gewoon naar de Cocosnoot, eet je kapsalon en ga lekker naar huis.”

Jaffa shoarma zit al sinds 1979 op de Witte de With en is een begrip in Rotterdam. De shoarmazaak won in 2012 de Gouden Kapsalon award van de Grote Havenloods Kapsalon Test in dat jaar. Volgens de manager van de buren van Jaffa, Mimoun van Shoarma De Cocosnoot, is dat succes aan ook aan hem te danken; “Ik heb 33 jaar bij Jaffa gewerkt. We zijn geen concurrenten van elkaar: iedereen heeft zijn eigen klanten”, voegt hij toe.

De Cocosnoot was vroeger een broodjeszaak en later een snackbar, maar heeft nu bijna hetzelfde aanbod als de buurman. De eigenaar van de Jaffa heeft meerdere malen de Cocosnoot geprobeerd over te nemen, blijkt uit dit artikel van Vers Beton uit 2013.

De twee zaken hebben ook een bijzondere vermelding in een artikel van het AD in 2021 over Amsterdammer Sam Vonk die van de beide voorgevels van de shoarmazaken een kunstwerk maakte.