Tweede generatie Kaapverdianen in expo over zeemigratie: ‘Ik wil dat bezoekers weggaan met het gevoel van Kaapverdische trots’

‘Po Di Terra’ oftewel ‘Stok van aarde’ in het Kaapverdiaans, staat voor ‘ Strijder van het land’ en is de naam van de nieuwe tentoonstelling van het Maritiem Museum over de impact van de Kaapverdische zeemigratie. Dit project toont de verhalen, ervaringen en identiteit van de tweede en derde generatie Kaapverdianen in Rotterdam door middel van foto’s, video’s en woordkunst.

Een van de creators is spoken word-artiest, schrijver en theatermaker Kenny Gomes, die met passie zijn geschiedenis en die van zijn gemeenschap deelt. Kenny heeft diepe wortels in de zeemigratiegeschiedenis van Kaapverdië, zijn vader en oom waren allebei zeelieden: “Mijn vader kwam hier als 14-jarige jongen op zoek naar werk en had geen tijd om jong te zijn.”

Peter Jan de Werk van het Maritiem Museum vertelt dat we voornamelijk het West-Europese beeld van de transatlantische handel horen en kennen, omdat de meeste bewaarde materialen in het Nederlands archief daarover gaan: “Met stukken over hoe Nederland rijk is geworden, maar de verhalen vanuit Afrika en in dit geval Kaapverdië horen we te weinig. Gelukkig is dit aan het veranderen.”

Voor deze expositie is Kenny, samen met fotograaf Houssem Bellakoud naar Kaapverdië afgereisd. De foto’s die daar zijn gemaakt, zijn te zien in de expositie, waarin niet alleen zijn verhaal wordt verteld, maar ook dat van vele andere Kaapverdische jongeren in Rotterdam. Hij hoopt dat mensen bij het verlaten van de expositie een gevoel van Kaapverdische trots zullen ervaren.

Als curator van de expositie wil Kenny zijn materiaal en ervaringen blijven gebruiken om de geschiedenis van de Kaapverdische zeemigratie levend te houden en de verhalen van zijn gemeenschap te vertellen. Op 30 september treedt hij op in Theater Zuidplein, waar hij een theaterstuk presenteert over intergenerationeel trauma.