Tweede wederopbouw levert bijzonder centrum op

Duizenden en duizenden LEGO-steentes kwamen er aan te pas in de hal van de Centrale Bibliotheek tijdens ‘Rotterdam Bouwt’. Tijdens de dag van de Rotterdamse geschiedenis mochten jongeren van nu laten zien hoe zij Rotterdam van de grond af aan opnieuw zouden opbouwen.
“De jeugd heeft de toekomst. 75 jaar geleden is Rotterdam deels opnieuw begonnen. Inmiddels zijn we een heel eind en bouwen we vrolijk door. De jeugd moet daarin wonen, werken en leven dus de vraag is wat willen zij. Waar dromen zij van,” aldus Anouk Estourgie van Rotterdam Bouwt.

Nadat de LEGO-gebouwen zijn ‘opgeleverd’ konden de deelnemers hun creatie neerzetten op een enorme plattegrond van het centrum van Rotterdam. Zo is er een totaal nieuwe stad ontstaan die op geen enkele manier lijkt op het Rotterdam dat wij nu kennen. Special gast, Markthal-architect Winy Maas keek z’n ogen uit. “Dat ‘I Love Rotterdam-gebouw’ aan de Maas is natuurlijk een schitterende vondst.” Dit gebouw dat korte metten maakt met de ‘I AMsterdam-slogan’ van onze hoofdstad viel ook bij andere deelnemers goed in de smaak: “Wat mij betreft mogen ze daar morgen al mee beginnen met bouwen.”