Op Twitter hebben sommige Rotterdammers verontwaardigd gereageerd op een advertentie op woningsite Funda. De adverteerder biedt de woning aan de Schieweg actief aan aan investeerders. Daarmee lijkt de woningverkoper, tot ongenoegen van de twitteraars, de aanstaande opkoopbescherming te willen omzeilen. “Investeerders opgelet. Levering voor 1 januari mogelijk.”
Wat was die opkoopbescherming ook alweer? Vanaf 1 januari voert de gemeente in zestien wijken het verbod in dat woningkopers hun net gekochte woning weer verhuren aan een ander. Daarmee wil de gemeente zogenoemde opkopers of investeerders uit wijken weren. Zij zouden een betere concurrentiepositie hebben dan Rotterdammers die wel voor zichzelf een woning willen kopen.
Bovendien wil de gemeente met het verbod ervoor zorgen dat sommige wijken meer vaste bewoners krijgen. “Doordat huurpanden vaak tijdelijk bewoond worden, ontstaat er geen prettige woonwijk waar bewoners elkaar kennen en gedag zeggen.” De opkoopbescherming gaat onder meer gelden in Blijdorp, Bloemhof, delen van Kralingen en dus Bergpolder, de wijk waar de Funda-woning waar het om draait is gevestigd.
De Rotterdamse huizenmarkt sorteert alvast voor op de opkoopbescherming: pic.twitter.com/ujBlYzRxVy
— Robbert-Jan van de Werken (@RJvdWerken) December 7, 2021
Adverteerder is zich van geen kwaad bewust
Adverteerder en makelaar Willem plaatste de woning gisteren op Funda en maakte zijn advertentie direct een ‘blikvanger’. Daarmee wordt de advertentie, tegen een bepaald bedrag, extra uitgelicht. Alhoewel sommige mensen niet te spreken zijn over de verkooptechniek, is Willem zich van geen kwaad bewust. “Ik geloof in de vrije markt en ik denk dat een investeerder een hogere prijs betaalt voor de woning.”
Toch draait het hem niet alleen om de centen, zegt hij. Het heeft ook met de privésituatie van de bewoner van de woning te maken. “Hij is ongeneeslijk ziek en wil tot het einde in zijn eigen huis wonen. Dat wordt een stuk makkelijker als je de woning verkoopt aan een investeerder. De bewoner wil in zijn laatste fase de woning huren van de investeerder.”
“Het is een gekkenhuis als je kijkt naar het aantal transacties.”
‘Geen problemen met gericht verkopen aan investeerders’
“Maar”, zegt Willem, “ook al zou dit niet het geval zijn, vind ik niet dat er iets mis is met advertenties om commerciële redenen op Funda plaatsen. Ik heb geen problemen met het gericht woningen verkopen aan investeerders.” Hij vindt dat de overheid zelf schuldig is dat de woningmarkt uit balans is door het verstrekken van subsidies en leningen. “De overheid of gemeente zou daarom niet met het vingertje naar makelaars en investeerders moeten wijzen.”
Volgens de makelaar is het op dit moment een ‘gekkenhuis’ op de zogenaamde off-shore woningmarkt. “Er worden sinds dat bekend werd dat de opkoopbescherming ingaat ontzettend veel Rotterdamse woningen verkocht aan investeerders. Dat gebeurt alleen niet op Funda, maar off the record. Het is een gekkenhuis als je kijkt naar het aantal transacties.”