Uitgeverij Vesper herdenkt Pim Fortuyn met gratis boek

Herdenking Fortuyn op 6 mei 2021 foto Vera van Nielen

Uitgeverij Vesper verspreidt op zaterdag 6 mei de bundel ‘Politiek Testament’ met drie boeken van Pim Fortuyn. Dit doet de uitgeverij ter nagedachtenis van de moord op de markante politicus. In verschillende mini bibliotheken is vanaf dit weekend de bundel met het gedachtegoed van Fortuyn te lenen of om te ruilen.

Politiek en Pim
Pim Fortuyn was tijdens zijn leven politicus, socioloog, auteur en columnist. Tot eind jaren 80 was Fortuyn lid van de PVDA. Na zijn tijd bij de PVDA werd hij lid van de VVD. Zijn eigen politieke carrière bloeide op toen hij de eerste lijsttrekker van Leefbaar Nederland werd. Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in 2002 lukte het hem om de grootste fractie in de gemeenteraad te worden. Nadat Fortuyn een aantal omstreden uitspraken over de grondwet had gedaan werd hij ontslagen bij Leefbaar Nederland. Dit zorgde ervoor dat hij, in de aanloop naar de Kamerverkiezingen van 2002, zijn eigen partij oprichtte: Lijst Pim Fortuyn. De partij was maandenlang het onderwerp van gesprek in de media. Op 6 mei 2002 werd Pim Fortuyn doodgeschoten door Volkert van der Graaf op het mediapark in Hilversum. Dit gebeurde vlak voor de uitslag van de verkiezingen.

In 2022, twintig jaar na zijn dood, vroegen we de Rotterdammers wat ze nog weten over Fortuyn en de gebeurtenissen omtrent zijn dood.

Standbeeld Pim Fortuyn opnieuw beklad
Fortuyn is niet geliefd onder alle Rotterdammers; in de nacht van vrijdag op zaterdag 6 mei wordt het standbeeld van Fortuyn aan de Korte Hoogstraat besmeurd met blauwe verf. Het is nog niet duidelijk wie er achter de bekladding zit. Het standbeeld van Fortuyn is de plek waar sympathisanten, aanhangers en betrokkenen van de politicus elk jaar hun herdenkingstocht afsluiten met voordrachten en een bloemlezing.

Zes jaar geleden waren we bij deze herdenking van Leefbaar Rotterdam

Het is niet de eerste keer dat het beeld is beklad. In juni 2020 werd met graffiti het woord ‘racist’ opgeschreven. Fortuyn werd door tegenstanders gezien als een recht-populistische politicus. Dit kwam vooral door zijn visie op de islam en het Nederlandse vreemdelingenbeleid.

Politiek Testament verspreiden
Volgens uitgever Jonathan Ursem zijn de boeken van Fortuyn nog steeds actueel. Juist in deze tijd is Pim Fortuyn volgens hem heel genuanceerd in zijn uitingen. Zeker in vergelijking met sommige huidige politici: “Mensen zeggen vaak dat Pim tegen buitenlanders was door bepaalde uitspraken, maar dat lees ik in zijn boeken niet terug. Het ging bij hem om het terugbrengen van de menselijke maat en de leefbaarheid van de wijken.” Met de menselijke maat doelt Jonathan op de overheid en de politiek die op lokaal niveau kijken naar de behoefte van de burgers en daarnaar handelen. Dus niet een landelijk ‘all fits one’ beleid.

Met het verspreiden van de bundel ‘Politiek Testament’ wil de uitgeverij iets teruggeven aan de stad die veel voor Fortuyn betekent heeft. Daarom worden er tien boeken verspreid in de kleine Rotterdamse boekenkastjes waaruit je boeken kan lenen, omruilen of doneren. Volgens Jonathan wordt er gekozen voor de verspreiding via de minibibliotheken, omdat de uitgeverij dit een super initiatief vindt. “Op deze manier hopen we Rotterdammers uit te nodigen de kastjes te gebruiken. De mini bibliotheek is een mooi voorbeeld dat gericht is op de menselijke maat en dat maakt het helemaal passend.”