Urologen voeren robotoperaties uit in Maasstadziekenhuis

Een groep urologen, onder andere uit het Maasstadsziekenhuis, geven donderdag 18 september een live-demonstratie van ingrepen die met behulp van twee speciale robots worden uitgevoerd. Bijzonder is dat de operatie op het ERUS (The EAU Robotic Urology Section)-congres in Amsterdam live is te volgen.

De zogeheten Da Vinci robots worden bestuurd door een chirurg en voeren prostaatverwijderingen uit. Patiënten houden nauwelijks littekens over aan de operatie, zijn sneller weer op de been en er is minder kans op complicaties. Artsen kunnen met de robot nauwkeurig werken, omdat het apparaat eventuele trillingen van de handen corrigeert.

Tijdens het ERUS-congres komen urologen uit heel de wereld bijeen om de nieuwste technische ontwikkelingen met elkaar te delen, met als doel om de patiëntenzorg te verbeteren.
De elfde editie van het congres wordt van woensdag 17 tot en met vrijdag 19 september gehouden in de Beurs van Berlage in Amsterdam. Via een satellietverbinding kunnen de congresgangers in Amsterdam en genodigden in het Maasstad Ziekenhuis de operaties live volgen op schermen in de zaal. Een panel van ervaren urologen geeft toelichting.

Jan Middelkoop sprak donderdagochtend met een van de urologen.