Vaccinatielocatie voor HPV in Rotterdam Centraal: ‘Enige prik die beschermt tegen kanker’

Om jongeren te motiveren het HPV-vaccin te halen, is er deze week een pop-up vaccinatielocatie te vinden in Rotterdam Centraal. Tot en met zondag kunnen mannen en vrouwen uit de geboortejaren 1996 tot en met 2003 hier gratis en zonder afspraak hun eerste of tweede prik halen. Bij het halen van de eerste prik zit inmiddels haast: tussen de vaccinaties moet namelijk minimaal vijf maanden zitten. Vanaf 2024 moeten jongeren weer zelf opdraaien voor de kosten. “Het is een gouden kans om je te beschermen tegen het HPV-virus”, aldus Timo Boelsums, arts infectieziektebestrijding.

Acht van de tien mensen raken in hun leven een of meerdere keren besmet met HPV (humaan papillomavirus). Meestal ruimt het lichaam de infectie zelf op, maar soms ook niet. Dan kan het HPV-virus uiteindelijk leiden tot zes verschillende soorten kanker, bij mannen en vrouwen.

“HPV kan leiden tot een langdurige infectie bij sommige mensen. Die langdurige infectie kan vervolgens weer zorgen voor een verandering in cellen, waardoor je kanker krijgt”, legt Boelsums uit. “De meest bekende kanker is baarmoederhalskanker, maar de HPV-infectie kan ook andere kankers veroorzaken, zoals kanker aan de anus, vagina, schaamlippen, penis en mond- en keelholte.”

Wie een HPV-infectie oploopt, heeft dit echter niet door. Het virus is namelijk asymptomatisch en er is geen behandeling tegen. “Daarom is zo belangrijk om het vaccin te nemen voordat je besmet raakt.”

Inhaalcampagne
De vaccinaties zijn heel effectief en met 2 prikken kan een groot deel van de HPV-kankers worden voorkomen. Zowel vrouwen als mannen uit de geboortejaren 1996 tot en met 2003 kunnen dit jaar dankzij de landelijke inhaalcampagne beide prikken gratis halen.

Nog tot het einde van dit jaar is het vaccin gratis te halen. Maar, benadrukt Boelsums, omdat de prikken vijf maanden na elkaar moeten worden gezet, hebben jongvolwassenen nog maar tot half juli om de eerste én de tweede prik gratis te krijgen. Vanaf 2024 moeten zij weer zelf voor de kosten van de prikken opdraaien, die neerkomen op rond de 350 euro voor allebei.

Op station Rotterdam Centraal zet de GGD daarom deze week vol in om het maximale uit de campagne te halen. “De opkomst landelijk en in onze regio valt een beetje tegen. Maar we zien wel dat een vaccinatielocatie op Rotterdam Centraal, wat een drukke plek is, effect heeft. Veel mensen hebben de prik nog niet gehaald omdat ze geen tijd hebben of het uitstellen, maar hier kunnen ze gewoon binnenlopen en er direct één halen.” Je hoeft alleen je ID-bewijs te laten zien.

Rijksvaccinatieprogramma
Voor kinderen tot en met 18 jaar zijn de HPV-prikken opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma en daardoor sowieso gratis. “HPV wordt overgedragen via intiem contact, dus je vaccineert het liefst voordat je dat gaat doen.” Maar dat jongens ook een HPV-vaccinatie mogen halen, is pas sinds 2022.

“Er is steeds meer wetenschappelijk onderzoek gekomen over het vaccin en de effectiviteit ervan. Daarnaast lopen mannen ook risico op kanker door een HPV-infectie, zoals kanker aan de penis of aan de mond- en keelholte”, legt Boelsums uit. “De tweede reden is dat als je mannen beschermt tegen HPV, zij het ook niet kunnen overdragen aan hun partner.”

De vaccinatie locatie op Rotterdam Centraal is er nog tot en met zondag. Daarna hebben jongeren nog ongeveer drie weken om hun eerste gratis HPV-prik te halen. “De HPV-prik is de enige prik die beschermt tegen kanker.”