Van brood naar stroom

BroodNodig heeft sinds 2016 in Rotterdam een campagne opgezet om het oude brood te recyclen. In Nederland worden dagelijks 435 duizend broden weggegooid, wat goed is voor 127 miljoen kilo brood per jaar.

Brood staat in de top drie van meest weggegooid voedsel. Het wordt veel gebruikt en gekocht, waardoor er vervolgens veel van over blijft. Brood hoort niet in de prullenbak en al helemaal niet op straat. Er komt namelijk veel ongedierte op af en de dieren worden er ziek van.

BroodNodig is een Rotterdamse stichting die graag campagne wil voeren over brood als afval. In opdracht van Gemeente Rotterdam mochten zij deze campagne uitvoeren. BroodNodig deelt recepten met oud brood om te voorkomen dat er verspild wordt. Ook kwamen ze op het idee om brood te recyclen als circulaire oplossing voor het verspillen van brood.

In Rotterdam zijn er nu inmiddels 60 broodbakken verspreid over het Centrum, Delfshaven, Noord, Hillegersberg-Schiebroek, Feijenoord en Kralingen-Crooswijk. Hier wordt het oude brood zonder plastic in gegooid, zodat het gerecycled kan worden tot duurzame energie in de vorm van biogas. In Charlois is er deze week een introductiecampagne opgezet met de bedoeling dat er straks in juni tussen de 10 en 20 broodbakken bij komen.

Broodbakken zijn bruine minicontainers van 240 liter, die vrijwillig worden beheerd en overdag buiten staan. De inhoud van de container wordt eens per week opgehaald. Voorheen werd de logistiek van de broodbakken door de Gemeente Rotterdam zelf uitgevoerd. Door de toename van deze bakken is het overgedragen aan GroenCollect, die tevens het oude brood ook omzet in biogas.

‘’Er lopen ook gesprekken met andere gemeenten om uit te breiden naar andere steden. Het broodafval is landelijk en het zou leuk zijn als er straks overal in Nederland broodbakken staan’’, aldus campagneleider Paula Zwitser.

Benieuwd naar een broodbak bij jou in de buurt? Check de locatiewijzer op Broodnodig.co

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter