Van der Lee: Ik ben toevallig de politiek ingerold

Jeroen van der Lee is fractievoorzitter van de Partij van de Dieren Rotterdam. Iets wat hij nooit verwacht had toen hij jong was. ‘Ik zag mezelf als lijstvulling, maar werd toen gevraagd als lijsttrekker. Naja, dat doe ik dan maar voor de goede zaak, heb ik toen gezegd.’

We bespreken in de achtste aflevering van Politieke Passie met Jeroen van der Lee zijn politieke inspiratie op het stadhuis. Ook maken we een wandeling over het eiland van Brienenoord, omdat de geboren en getogen Rotterdammer daar heel erg van houdt. Tot slot maken we een rondje door de Agniessebuurt, waar het raadslid tegenwoordig al een aantal jaar woont.

“Ik ben er echt ingerold.”, aldus Van der Lee over zijn politieke carrière. “Ik was wel actief, dus ik dacht mee en was jarenlang lid van de SP. Maar rond 2010 koos ik voor de Partij voor de Dieren en wilde deze als lijstvulling groot maken in Rotterdam.”

Inmiddels zijn we twee jaar en één nominatie voor Rotterdams politicus van het jaar verder. Van der Lee staat erom bekend uitgesproken te zijn en dat terwijl de fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren buiten de raadszaal graag de rust op zoekt. “Het eiland Brienenoord is daarom geweldig. Even rustig de natuur in, lekker wandelen, en tot slot even naar die vervuilende boten kijken. Want ja, dat is een probleem, maar Rotterdam blijft mijn stad, een havenstad, en dus kan ik er niet omheen.”

Tot slot staat de buurt van Van der Lee symbool voor het Rotterdam waar hij van houdt. “Ik ben geboren en getogen op zuid, maar woon nu al een hele tijd met veel plezier hier in de Agniessebuurt. Het is een multiculturele wijk met alle geuren en kleuren van de wereld, en als vegetariër is dat een mooi voordeel want exotische keukens zijn vaak een stuk creatiever met vegetarisch eten dan bijvoorbeeld een Franse keuken!”