Van een spirituele winkel tot een hengelsportspecialist: een ode aan de Dordtselaan

In een ode aan de kleine Rotterdamse winkelstraatjes is OPEN Rotterdam deze keer bij de Dordtselaan op Zuid. Daar is van alles te vinden van een spirituele, mystieke winkel tot aan een winkel voor de fanatieke hengelsporter. Het zijn over het algemeen veel kleine ondernemingen.

“Er is hier niet veel te beleven”, begint Glenn Ong A Kwie weinig hoopvol op de vraag hoe hij de Dordtselaan als winkelstraat zou omschrijven. De ondernemer verkoopt kruiden, geurkaarsen en allerhande spirituele dingen gerelateerd aan een Afrikaanse natuurreligie. “Het zou van mij wat diverser mogen. Ik vind persoonlijk dat er te veel kapperszaken in de straat zijn. Kijk naar de Beijerlandselaan of Zuidplein. Ik vind niet dat er hier een Zara moet komen of zoiets, maar er mag wel iets bij om meer klanten te trekken”, stelt de ondernemer.

Bij Ahoy Hengelsport vinden ze de vraag wat het winkelen aan de Dordtselaan leuk maakt ook moeilijk. “Het is lastig. We zijn nog de enige echte Rotterdamse winkel. Verder is het veel buitenlands. Maar ja, als veel mensen daar vraag naar hebben dan komt dat er”, concludeert John Jagt nuchter. Even verderop zit een elektronica reparatie zaakje. Daar hebben de mensen ook een duidelijke mening. “Het is wel prettig en leuk hier, maar na zes uur is het wat slordiger. Tot zes uur is het rustig”, besluit de uitbater van het elektronicazaak. Een voorbijganger is het daarmee eens als hem gevraagd wordt of hij graag wandelt over de Dordtselaan. “s’ Avonds loop ik liever niet buiten. De Dordtselaan gaat opzich nog, maar als je de zijstraatjes wilt pakken, vind ik het toch wel wat linken worden. Zeker als je al wat ouder bent”, besluit de man.