Van grijze parkeervakken en overlast naar een nieuw, groen uiterlijk voor de Maaskade

Foto: Gemeente Rotterdam

De Maaskade op het Noordereiland staat een transformatie te wachten. Vierhonderd grijze parkeervakken zijn al even uit het straatbeeld verdwenen en na de invoering van het betaald parkeren is de criminaliteit en overlast volgens de gemeente al flink afgenomen. Nu start de volgende fase en wordt er eind december gestart met de werkzaamheden waarbij bomen en planten de plekken vervangen waar eerst veel auto’s te vinden waren.

De gemeenteraad verzocht in 2019 al om de Maaskade te vergroenen. “Er is een geschiedenis van het Noordereiland waarbij er eigenlijk aanhoudend klachten waren betreft overlast van mensen die er kwamen parkeren, maar er zelf niet woonden. Een ander deel van het probleem was dat jongeren de Maaskade vaak gebruikten als hangplek. ’s Avonds kwamen ze dan in grote getalen samen met muziek, lachgas, drank en drugs en noem het allemaal maar op”, stelt woordvoerder Theo Breimer. Reden genoeg dus voor de gemeente om de kade gedeeltelijk her in te richten om er zo voor te zorgen dat een groot deel van de overlast verdwijnt.

Parkeerplekken uit het straatbeeld
Na de invoering van het betaald parkeren in 2020 verdwenen de eerste vierhonderd parkeervakken uit het straatbeeld. Daar blijft het ook bij. Wethouder Judith Bokhove geeft aan dat het betaald parkeren en de vermindering van het aantal vakken een goede oplossing is gebleken voor de overlast in de wijk: “Veel Rotterdammers parkeerden een auto op het Noordereiland, omdat ze in hun eigen woonwijk moesten betalen voor parkeren.” Wethouder Vincent Karremans, verantwoordelijk voor de portefeuilles Handhaving, Buitenruimte, Integratie & Samenleven vult de woorden van zijn collega aan: “De parkeertoeristen zoeken hun heil elders en ook de overlast door hangautomobilisten is flink afgenomen.”

Een groenere kade
Door de vele werkzaamheden die al zijn verricht, is er ruimte gecreëerd voor de nieuwe inrichting. Zo heeft Havenbedrijf Rotterdam de kade verhoogd en weer in de oorspronkelijke staat hersteld. In december worden er dus de eerste bomen en planten aan toegevoegd, al wordt er wel een kleine slag om de arm gehouden. “De bomen moeten zorgvuldig worden uitgegraven en wanneer dat kan, heeft met het weer te maken”, vertelt Theo Breimer. “De bedoeling is dus eind van het jaar, maar het kan zijn dat het net even schuift als het weer tegenzit. Er moet gegraven worden voordat de grond bevroren is, maar het zijn best veel bomen, dus je bent er wel even mee bezig.” Daarnaast komt er nog meer beplanting in de vorm van plantenvakken en daar geldt eigenlijk hetzelfde voor. “We kiezen wel de periode waarin het logisch is om de planten in de grond te zetten. Anders slaan ze niet goed aan en heb je volgend jaar natuurlijk niets.”

Wanneer alles op schema verloopt, moet het nieuwe uiterlijk van de Maaskade voor de zomer volledig zichtbaar zijn. “Bewoners van het eiland en Rotterdammers die graag een rondje over de bruggen in onze stad lopen, krijgen nu een aantrekkelijk stukje groen langs de kade van het Noordereiland om te wandelen”, aldus Karremans.