Van Grondstoffenstation tot Tweebosbuurt: gastdocenten vertellen buurt over Afrikaanderwijk

Deze week staat Rotterdam in het teken van de After Summer School. Een initiatief dat door het Nieuwe Instituut wordt georganiseerd om onder meer de ambtenarij meer in verbinding te brengen met de wijkbewoners. Zo ontving Annet van Otterloo woensdag een groep mensen namens de Afrikaanderwijk Coöperatie.

“Welkom in het Gemaal op Zuid. Dit is de thuisbasis van de Afrikaanderwijk Coöperatie”, heet Annet Otterloo iedereen welkom. De coöperatie investeert actief in betrokken bewoners en ondernemers om Rotterdam-Zuid naar een hoger plan te tillen op een manier die de bewoners zelf zien zitten. Annet neemt de mensen dan ook graag mee door de wijk om te kijken naar een aantal initiatieven die de bewoners hebben opgezet.

Te beginnen bij het Grondstoffenstation nabij de Afrikaandermarkt. “Ivan is een van onze drijvende krachten”, introduceert Annet een van de gastdocenten van de After Summer School. “Hier wordt karton, plastic, hout en AGF verzameld en gerecycled”, begint Ivan zijn verhaal. “We hergebruiken veel materialen en zetten ze bijvoorbeeld om in groene energie”, vertelt hij verder. Hij ontvangt een applaus van de toehoorders. Een tiental mensen is op de workshop afgekomen.

Verspreid door de hele stad zijn er deze week openbare lessen. Meer dan twintig gastdocenten vertellen daarin verhalen van hun wijk en hoe ze zichzelf hard maken voor het ontwikkelen van hun deel van de stad. De tour door de wijk gaat verder naar de Tweebosbuurt waar Mustapha Eaisaouiyen zijn verhaal vertelt over het pijnlijke verloop van de sloop van die wijk. “We kregen in 2018 een brief op de deurmat, waarin stond dat we moesten verhuizen in verband met de sloop van ons huis”, begint hij te vertellen. “Een van de belangrijkste lessen die we nu hebben geleerd is dat we nooit meer gaan slopen zoals in de Tweebosbuurt”, kijkt hij daarop terug.

Mustapha maakt zich hard voor meer inspraak van wijkbewoners over wat er moet gebeuren in hun wijk. En dat is hard nodig, zodat het niet weer zo mis gaat als met de Tweebosbuurt. Met de After Summer School hoopt Het Nieuwe Instituut dat het delen van dit soort verhalen de stad sterker maakt. “Het Nieuwe Instituut hoopt met de After Summer School een soort gedistribueerde vorm van een universiteit op te richten. We kijken hoe het is en wat er te bereiken valt als we de kennis die in de stad zelf zit, meer zichtbaar en tastbaar te maken”, besluit Ania Molenda van Het Nieuwe Instituut.