Van Nelle Fabriek ontvangt werelderfgoed plaquette van UNESCO

In de tearoom van de Van Nelle Fabriek is vandaag een werelderfgoed plaquette onthuld door UNESCO. Mevrouw Totcharova, Chief of unit Europe UNESCO, reikte de prijs samen met directeur-generaal Cultuur- en Media, Marjan Hammersma uit.

Voor Rotterdam is dit de eerste Werelderfgoedsite en de tiende voor het Koninkrijk der Nederlanden. Dat de stad er trots op is mag duidelijk zijn. Wethouder Adriaan Visser en Roger Meertens, directeur Van Nelle Fabriek, namen de prijs en het certificaat in ontvangst. “De Van Nelle Fabriek neemt een speciale plek in, in zowel de geschiedenis van Rotterdam als in het heden. Het monument legt de link met de haven, met het internationale karakter van de stad en speelt een essentiële rol in de wederopbouw van Rotterdam na WOII. Deze plaquette en dit certificaat bestendigen de UNESCO status en laten zien dat wij, gemeente, Rijk en de Van Nelle Fabriek, gezamenlijk zorg dragen voor het behouden van het Rotterdamse werelderfgoed voor de toekomstige generaties”, zegt Visser.

Vorig jaar werd de Van Nelle fabriek al onderscheiden met de status, maar nu wordt het officieel kenbaar gemaakt in het openbaar. De plaquette is een cadeau van het ministerie van OCW en drukt de verbondenheid uit tussen de Nederlandse Werelderfgoederen en de werelderfgoederen elders in de wereld.