Van Noord tot Hoek van Holland: de haringkarren zijn terug van weggeweest

Het haringseizoen is vorige week begonnen en de haringkarren zijn weer terug in het Rotterdamse straatbeeld. Martine en René staan nu al zeventien jaar op rij bij het Eudokiaplein in Noord. Joyce de Koning staat met haar opa Barend al jaren in Hoek van Holland.

“Het is heerlijk werk. De mensen weer ontmoeten. Lekker een praatje maken”, begint Martine van den Eijk. Met ‘Martine’s Visboetiek’ staat ze aan de Bergsingel in Rotterdam Noord. Dat doet ze samen met haar man René.

Hij brengt op de zo welbekende wijze een vers bereide haring met uitjes naar zijn mond. “Dit is de eerste van vandaag”, bekent hij. “Lekker kibbelingetjes, lekkerbekkies. Dat vinden de mensen leuk.”

In Hoek van Holland staat Joyce de Koning in ‘Cobie’s Haringkar verse haring te bereiden. “Cobie is mijn oma. Die is vijf jaar geleden heel plots overleden. Met haar deed ik dit heel veel”, verklaart Joyce de naam van haar haringzaak.

Volgens opa Barend zijn de haringen geweldig dit jaar. “Het vetgehalte is zeer hoog. Ieder jaar hebben we dat het seizoen uitgesteld wordt. Dan zijn ze niet vet genoeg. Dit jaar is dat niet. Ze zijn in mei gevangen en hebben heel de winter goed gegeten. Dus ze zijn slikvet.”

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat