Aan de kade op Katendrecht is het sinds kort een drukte van belang. Op 15 mei opende FENIX officieel haar deuren: het nieuwe museum over migratie. Het trok meteen veel bekijks, met zelfs koningin Máxima bij de opening. Bij de entree ontmoeten we Hanneke Mantel, conservator van het museum. Vol enthousiasme leidt ze ons door de gloednieuwe ruimte. “Ik vind het echt heel bijzonder om iets te mogen doen wat hopelijk iets betekent voor mensen”, vertelt ze. “Dat is echt een voorrecht.”
Haar werk als conservator is veelzijdig: “Je begint met een concept en het vinden van kunstwerken.” Voor de fototentoonstelling Family of Migrants reisde ze de hele wereld over. Ze dook archieven in, sprak met fotografen en selecteerde samen met haar team de sterkste beelden over migratie, van 1905 tot 2025. Van duizenden foto’s bleven er uiteindelijk tweehonderd over. “Je moet moeilijke keuzes maken.”
Op de eerste verdieping vind je de tentoonstelling Alle Richtingen, een mix van kunst, geschiedenis én persoonlijke objecten van Rotterdammers. Zo doneerde Mavish Ahmed, zelf host bij het museum, haar rotischaal. “Het brengt veel herinneringen met zich mee”, vertelt ze. “Ik serveer er mijn traditionele eten in voor mijn familie: roti, het brood dat wij thuis eten. Maar het staat ook symbool voor het ambacht van de mensen uit mijn geboorteland.”
Voor Ahmed is werken in het museum meer dan een baan. “Migratie is zo gepolitiseerd, het gaat altijd over grenzen, visa, wie wel en niet mag blijven. Maar FENIX vertelt het emotionele verhaal van mensen die hun thuis achterlaten. Ik hoop dat we met deze verhalen ook de mensen bereiken die juist voor strenge grenzen zijn.”
Bezoekers zijn onder de indruk van FENIX. Een man die de bouw van dichtbij volgde, bewondert het nieuwe gebouw. Een jongere wordt stil van de aangrijpende foto’s. En een vrouw is geraakt door het Kofferdoolhof, waar je tussen honderden koffers echte migratieverhalen hoort.