Van uitkering naar eigen bedrijf

Van Uitkering naar Eigen Bedrijf is een serie van vijf interviews. Vier startende ondernemers worden geportretteerd, die vanuit een uitkeringssituatie voor zichzelf begonnen zijn. Zij hebben allen ondersteuning gehad van het Regionaal Bureau Zelfstandigen (RBZ) van de gemeente Rotterdam via de zogeheten startersaanpak. 

Aflevering 1: Lieke van der Linden 
“Wij zien toekomst in Rotterdammers”
Regionaal Bureau Zelfstandigen is onderdeel van de gemeente Rotterdam en werkt samen met haar partners Hogeschool Rotterdam en Ondernemersklankbord in ‘De Rotterdamse zaak’. RBZ ziet graag dat zoveel mogelijk Rotterdammers economisch zelfstandig zijn. Doelgroepen zijn gevestigde ondernemers in nood en mensen in de bijstand die voor zichzelf willen beginnen. Dit interview gaat vooral over de startersaanpak van RBZ, wat deze inhoudt en hoe je je daarvoor kunt aanmelden.
Functie en bedrijf: Manager Regionaal Bureau Zelfstandigen (RBZ)
Website: www.rotterdam.nl/rbz

Aflevering 2: Mohammed Boulkhrif
“Gouden handjes”
Mohammed was in loondienst als stukadoor, maar werd tijdens de crisis in de bouw werkloos. Met ondersteuning van het RBZ is hij voor zichzelf begonnen als een enthousiaste jonge stukadoor. Hij heeft zijn niche gevonden van Italiaans en Marokkaans stucwerk. Dit is nog nauwelijks te vinden in Nederland.  Hij is nog steeds dankbaar voor de begeleiding vanuit het ondernemersklankbord.
Bedrijf: Stukadoorsbedrijf Waterpas
website: www.stucarabia.nl

Aflevering 3: Sharon Bernadina
“Passie voor postzegels”
Sharon werkte als manager business development en filatelie in Curacao. Sinds 3 jaar woont ze met haar dochtertje in Nederland en heeft ze de bijstandsuitkering. Ze besluit met steun van RBZ een business-to-business bedrijf op te zetten dat zich toelegt op het ontwerpen en verkopen van postzegels voor verzamelaars. Dit blijkt een wereld op zichzelf. Zakelijk gaat het zo goed dat ze haar uitkering binnenkort niet meer nodig heeft.
Bedrijf: International Philatelic & Mail Agency
website: www.ipmasb.com

Aflevering 4: Jair Dias Santos 
“Kinderen moeten meer bewegen”
Jair werkte 3 jaar lang bij een buitenschoolse opvang (BSO) totdat zijn contract niet werd verlengd. Met zijn opleiding Sport en Bewegen en zijn passie voor sport besluit hij een sport-BSO te beginnen in Capelle aan den IJssel. Dit slaat aan,  en hij heeft vervoer nodig om de kinderen op te halen van school. Via RBZ krijgt hij startkapitaal voor een busje en persoonlijke begeleiding. De kinderen en Jair zijn dik tevreden.
Bedrijf: Sport BSO JaDa
website: www.sportbsojada.nl

Aflevering 5: Hubert Trinidad
“Eten is een carnaval”
Hubert Trinidad is als televisiekok een fenomeen in Rotterdam. Hij heeft een droom: hij wil zijn eigen restaurant beginnen. Maar hij heeft een bijstandsuitkering. Hij zoekt hulp bij Regionaal Bureau Zelfstandigen (RBZ) en neemt deel aan het starterstraject. Hij onderzoekt zijn mogelijkheden en komt tot het hybride ondernemerschap. Dit houdt in, dat hij zich inschrijft bij de KvK als ondernemer,  en dat hij tevens op zoek gaat naar een deeltijdbaan. Hubert gaat zich als ondernemer toeleggen op zijn passie: kookworkshops en catering.
Dit portret is een verkorte weergave van Hubert’s zoektocht gedurende het starterstraject van RBZ, waarvan de lange versie reeds eerder is uitgezonden bij OPEN Rotterdam in 6 delen.
Bedrijf: Smullen met Hubert
website:www.smullenmethubert.nl

De films zijn gemaakt door Eric Creemerswww.ericcreemers.nlhttps://www.facebook.com/eric.creemers

Van uitkering naar eigen bedrijf
Vanaf maandag 8 februari wekelijks te zien (en ieder uur herhaald) op OPEN Rotterdam TV KPN 36 / Zigggo 636. Livestream op web en app en terug te zien via Facebook, Youtube en Twitter.