Van verdriet naar verbinding: Rotterdam zamelt geld in met uniek Glazen Huis

Na eerdere herdenkingen en inzamelingsacties voor de burgerslachtoffers in Gaza, pakt de Rotterdamse Coalitie Palestina nu groter uit. Van 20 tot 23 december vindt er een glazen huis actie plaats in Rotterdam, waarbij de 40.000+ overledenen individueel worden herdacht en geld wordt ingezameld. Ook zal er ruimte zijn voor poëzie en speeches om ‘de verbinding met elkaar op te zoeken’.

De Rotterdam Palestina Coalitie is al jaren bezig om geld in te zamelen voor noodhulp in Gaza. Toch is de noodzaak voor acties urgenter geworden, vindt de organisatie, aangezien het conflict in het Midden-Oosten steeds verder aan het escaleren is. De verwoestingen die daarmee gepaard gaan raakt hen diep. De woordvoerder van het project spreekt haar gevoel uit over de situatie: “Het is verschrikkelijk wat er gebeurt. Er speelt zich een genocide af voor onze ogen en er wordt te weinig aan gedaan. Hopelijk kunnen we met deze actie meer bewustzijn creëren en de slachtoffers daar helpen”.

In totaal zijn er vier dagen uitgetrokken voor de actie. De reden daarvoor is dat alle overledenen een voor een worden benoemd en geëerd, geeft Iman aan: “We willen de vermoorde Palestijnen graag een gezicht geven op deze manier.” Inmiddels zijn er al meer dan 40.000 sterfgevallen vastgesteld door het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid, waarvan naar schatting ongeveer 70% vrouwen en kinderen zijn. “De overledenen zijn geen nummers, maar mensen zoals jij en ik. Zij verdienen een persoonlijke verering”, aldus Iman.

“De mensen werden erg emotioneel tijdens onze acties”
Het idee achter het individueel benoemen en vereren van de slachtoffers is afkomstig van Anouk. Tijdens eerdere acties met haar vrienden bij stations merkte zij dat de omstanders diep geraakt werden door deze manier van protesteren. “De mensen werden erg emotioneel tijdens onze acties”, begint Anouk. “Sommigen stopten zelfs met haasten voor de treinen om met ons stil te staan bij de slachtoffers in Palestina”. Na deze succesvolle ervaring wilde zij dit groter aanpakken en zocht zij contact met De Rotterdam Palestina Coalitie. “Zij waren eigenlijk meteen enthousiast en wilden deze actie gelijk gaan realiseren.”

Voor Anouk is de betrokkenheid bij Palestijnen een jaar geleden begonnen. Na de escalatie van het conflict op 7 oktober werd zij steeds meer geraakt door de grote aantallen burgerslachtoffers en de selectieve berichtgeving hieromtrent. “De Israëlische gegijzelden krijgen echt een gezicht in de media en politiek. De slachtoffers aan Palestijnse zijde lijken daarbij vaak vergeten te worden en dat moet echt veranderen.”

Glazen huis
Het plan ligt er om een glazen huis neer te zetten in Rotterdam. Waar precies deze moet komen te staan is nog niet bekend: “We zijn aan het kijken met de politie en de gemeente om te kijken welke plaats het meest geschikt is. Voor nu zou het Stationsplein in Rotterdam een optie zijn, maar dat is dus nog niet zeker”, vertelt Iman.

Daarnaast is de financiering van het Glazen huis nog niet volledig rond. Twee weken geleden heeft de Coalitie een crowdfundingsactie in het leven geroepen om het streefbedrag van 3.000 euro bij elkaar te krijgen. Voorlopig staat de teller nog op 800 euro, dus moet er nog wat bij om het tot een succes te maken. “Mocht alles lukken, hoop ik dat het een betoverende sfeer zal zijn van rouw, maar ook van veerkracht en verbinding”, aldus Anouk.