Van wie is de stad? Die vraag staat centraal in bioscoop Cinerama aan de West-Blaak. In de stad die constant in ontwikkeling is en waar oude panden plaats moeten maken voor moderne gebouwen, vragen bewoners zich af in hoeverre zij daar zeggenschap in hebben.
Voor Cinerama heeft de eigenaar van het pand, VolkerWessels, namelijk plannen: een (hippe) woontoren, midden in de stad. En dat vinden zo’n 31.000 Rotterdammers erg jammer; zij tekenden massaal de petitie. SP Rotterdam en Actiegroep Cinerama Moet Blijven organiseerden daarom een avond om te overleggen hoe Rotterdam Cinerama kan behouden met een panelgesprek en een borrel. Wim Wiegmann en Ron Blom deden voor geWOON tv verslag van deze avond. “Dat je niet alles kunt bewaren is logisch, maar je moet wel waarde hechten aan wat er is. Op deze manier bombardeert Rotterdam zichzelf”, aldus theatermanager Arthur Flink.
Cinerama is uniek
Voor Arthur is het een hele mooie avond: “Ik voel veel steun, dat is heel mooi.” Als de sluiting doorgaat, viert hij in de allerlaatste maand zijn 25-jarig jubileum bij de bioscoop. “Ik kon het niet geloven en niet begrijpen. Het is de laatste wederopbouwbioscoop van de stad en het loopt goed. Dat is het onbegrijpelijke aan het hele verhaal.” Hij hoopt dat de actiebereidheid hoog blijft en dat Actiegroep Cinerama veel steun blijft krijgen uit de stad. Dat is met 31.000 handtekeningen petitie al gelukt: “Als we een politieke partij waren, waren we de op-één-na grootste van de stad.” Maar nu moet er actie volgen.
Sabine Maertens startte de petitie ‘Cinerama moet blijven’ en is inmiddels ook lid van de actiegroep. “We willen deze plek behouden en niet alleen de gevel, want de sfeer is niet na te bootsen of na te maken”, vertelt ze tijdens het panelgesprek waar zij deel van uitmaakt. De gevel heeft een gemeentelijk monumentale status. Daardoor is het beschermd, maar de binnenkant van het pand niet. “Cinerama is een unieke aanvulling op het aanbod van bioscopen in de stad.”
Sabine vindt het hartverwarmend om te zien dat er zoveel Rotterdammers naar de avond zijn gekomen. “Die 31.000 handtekeningen zijn ook mede mogelijk gemaakt door de media, gevoed door social media en de andere bioscopen in de stad.” Tijdens het IFFR was er voor elke filmvertoning een dia te zien met de tekst: ‘Cinerama moet blijven’. Die bijval van het IFFR zorgde voor een piek in het aantal handtekeningen.
Sabine en Arthur benadrukken beiden dat het een mythe is dat Cinerama niet goed zou lopen. “Het is gewoon een goedlopend, gezond bedrijf. En je ziet dat door alle aandacht de bezoekers de bioscoop ook weer weten te vinden”, vertelt Sabine. “Er zijn nog genoeg mogelijkheden. Dit kan echt prima worden voortgezet.”
Het verleden koesteren
Een bioscoop is een bioscoop niet als er geen film gedraaid wordt. Centraal op de avond staat de film ‘De Toekomst is Failliet’ van Suzanne Koopstra. In de film volgen we Bep en Tinus de Does. Alsof het hen achtervolgt, is elk huis waar Bep en Tinus hebben gewoond gesloopt. Om het tastbare van hun verleden toch nog een beetje te bewaren zijn ze zo’n 45 jaar geleden begonnen met het vastleggen van alle veranderingen in de stad. Hun archief bestaat inmiddels uit ruim 60.000 foto’s.
Tijdens de film zien we hoe het laatste ouderlijke huis van Tinus tegen de vlakte gaat. En dat maakt veel emotie los, ook bij het publiek. Regisseur Suzanne heeft met de film een duidelijke boodschap: “Ik ben boos.” Volgens haar zijn deze ‘analoge’ plekken, waar je nog even je telefoon weglegt, onmisbaar in de stad. “We snakken naar een ontsnapping aan die eindeloze informatiestroom van onze telefoon. Dus ik begrijp niet dat we dit niet behouden.”
Na de film krijgt het team van Cinerama het certificaat Echt Rotterdams Erfgoed uitgereikt. Er wordt hard geapplaudisseerd, maar de uitreiking van Echt Rotterdams Erfgoed kan voelen als mosterd na de maaltijd. Vanuit de zaal klinkt tijdens het panelgesprek de vraag of het nu echt uitmaakt. Nicole van Dijk, directeur van Wijkcollectie, die het certificaat uitreikt, hoopt dat het toch wat verschil maakt. “Hopelijk helpt het wel een beetje. Wij geven betekenis aan erfgoed. Wij maken nu het erfgoed van de toekomst”, vertelt ze tijdens het panelgesprek dat volgt op de uitreiking. “Woningen zijn belangrijk, maar waarom moet dat nou precies hier? In deze samenleving moeten we dit soort plekken, die mensen samenbrengen, juist koesteren.”
Rotterdam is een stad, geen dorp
Emin Başoğlu van SP Rotterdam en Astrid Kockelkoren van GroenLinks Rotterdam beloven in de gemeenteraad te gaan vechten voor het behoud van de bioscoop. “Het kan niet zo zijn dat Cinerama zomaar aan een tafel, in een hoge toren, buiten ieders zichtveld verloren gaat.” Basoglu vindt daarom dat Rotterdammers de barricade op moeten en actie moeten voeren. Kockelkoren sluit zich daarbij aan en belooft vragen te blijven stellen in de gemeenteraad: “Culturele plekken maken de stad. Plekken waar je samenkomt, nieuwe horizonnen ziet. Dat hoort gewoon bij de stad, anders kun je net zo goed in een dorp gaan wonen.”
Of de bioscoop daadwerkelijk gaat sluiten, is dus nog niet honderd procent zeker. Op 3 mei wordt namelijk het 65-jarig bestaan van de bioscoop uitgebreid gevierd. Filmliefhebbers kunnen dan een dag lang hun hart ophalen en kijken naar de klassiekers of juist films over onze mooie stad.