Rotterdam staat vandaag de hele dag stil bij de dodenherdenking. Op 4 mei herdenken we alle burgers en militairen die zijn omgekomen sinds het begin van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogen en bij vredesmissies. Door de hele stad zijn er verschillende ceremonies, en OPEN Rotterdam zet de belangrijkste voor je op een rij.
Ochtend
De dag begon om tien uur met een ceremonie bij het Koopvaardijmonument aan de Boompjeskade, beter bekend als De Boeg. Het monument is ter nagedachtenis aan de ruim 3.500 zeelieden die tijdens de oorlog zijn omgekomen. De ochtend startte met het ‘slaan van vier glazen’ op de scheepsbel door het Zeekadetkorps. Daarna volgden toespraken, waaronder die van burgemeester Schouten, en muziek van het Nederlands Douane Orkest. Na afloop konden bezoekers napraten met een kop koffie of thee.
Middag
Om twee uur is er een samenkomst op de Algemene Begraafplaats Crooswijk. Daar worden bloemen gelegd bij verschillende graven en gedenkplaatsen, zoals het Erehof van het Verzet en het Korea Monument. Militairen én burgers die in oorlogen zijn omgekomen, worden hier herdacht.
Eind van de middag
Om tien over vier begint de bijeenkomst in de Stadhuistuin, bij het monument voor de Rotterdamse joden die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn weggevoerd en vermoord. Bezoekers worden vooraf ontvangen in het stadhuis. De ceremonie eindigt rond kwart voor vijf.
Begin van de avond
Vanaf kwart over zes gaan de deuren van de Laurenskerk open voor een herdenkingsbijeenkomst. Burgemeester Schouten houdt daar een toespraak. Daarna vertrekt er rond half acht een stille tocht vanaf het Grote Kerkplein, via de Oppert, Meent en Coolsingel, richting het Stadhuisplein.
Avond
Op het Stadhuisplein komt de dag samen. De stoet arriveert rond tien voor acht. Er worden kransen gelegd en om acht uur is het in de hele stad twee minuten stil. Na afloop kunnen bezoekers langs het monument lopen om stil te staan bij wie zij willen gedenken.
80 jaar vrijheid
Dit jaar is het tachtig jaar geleden dat Nederland werd bevrijd. Dat maakt 4 mei extra bijzonder, zeker in een stad als Rotterdam die zwaar is getroffen tijdens de oorlog. Het is een dag om stil te staan bij het verleden én bij het belang van vrijheid in het nu.