Veel protest op eerste sloopdag huurwoningen Tweebosbuurt: “Stukje van mijn hart wordt afgesneden”

Tweebosbuurt

De sloop van sociale huurwoningen in de Tweebosbuurt is vandaag begonnen. Bewoners zijn om 6 uur ‘s ochtends begonnen met actievoeren en zijn van plan dit vol te houden tot de avondklok ingaat. Het protest is gericht tegen de sloop van de sociale woningen en het Rotterdamse woonbeleid. Ook willen de actievoerders de bewoners van de Tweebosbuurt steunen. “Het voelt alsof een stukje van mijn hart wordt afgesneden.”

Bewoners en vrijwilligers van onder andere Recht op de stad en verschillende bewonersorganisaties komen vandaag samen. Ze willen dat de 588 huurwoningen in de Tweebosbuurt blijven. Woningcorporatie Vestia wil daarentegen duurdere huurwoningen en koopwoningen op de plek van de gesloopte woningen bouwen. Onder meer met protestborden, livemuziek en kunstinstallaties willen de actievoerders dat er aandacht komt voor het verdwijnen van de woningen.

“Gemeenschap valt uit elkaar”
Edwin Dobbers (51) woont al heel zijn leven in de Tweebosbuurt. Sinds dat de bewoners in 2018 te horen kregen dat ze hun huis uit moesten, ziet hij de hechte gemeenschap uit elkaar vallen. “De Tweebosbuurt is niet meer de hechte buurt die het was en dat komt door Vestia. Ze intimideren de bewoners. Ze zeggen: “Als je niet tekent, krijg je geen woning, geen geld of gaan we over tot uitzetting.” Daardoor zijn veel mensen verhuisd.”

“Ik ben een Rotterdammer en ik heb recht op een woonplek in Rotterdam”

Ook Edwin hoorde van Vestia dat hij  “toch ook gewoon” in Hoek van Holland kon gaan wonen. Daar was hij niet blij mee. “Ik maak zelf wel uit waar ik woon. Ik ben een Rotterdammer en ik heb recht op een woonplek in Rotterdam.”

In 2018 besloot de Rotterdamse gemeenteraad tot de sloop van de buurt. Wij volgden destijds een aantal bewoners uit Feijenoord naar het stadhuis.

Tekst gaat verder onder video.

Geen inspraak meer
Vrijwilliger van de bewonersorganisatie van Otto Draaijers is al vanaf de jaren 80 bij de buurt betrokken. Hij werkte eerst zelf bij de gemeente en is later overgestapt naar welzijnswerk. “Ik vond dat ik mijn mijn rol beter kon spelen vanuit het opbouwwerk als ondersteuner van de bewoners.”

“Nu worden plannen gemaakt zonder dat de bewoners iets weten”

Hij ziet dat de gemeente nu heel anders met de bewoners omgaat dat veertig jaar geleden. “Toen de buurt voor het eerst gerenoveerd werd, ging de gemeente met veel meer respect om met de bewoners. Ze mochten bijvoorbeeld meebeslissen over de indeling van de huizen. Nu worden er plannen gemaakt zonder dat de bewoners iets weten. Die moeten dan maar ergens anders gaan wonen.”

Stadssocioloog en vrijwilliger van Recht op de stad Gwen van Eijk ziet dat het woonbeleid een negatieve impact op de buurt heeft. ”Ik denk dat dit beleid zorgt dat de ongelijkheid groter wordt. Zeker voor kwetsbare mensen.”

Moeder van de buurt
De protestdag wordt afgesloten met fotoprojecties van de buurt. Daarvoor vindt vanaf 17.00 uur nog een aantal optredens plaats. Ook lopen de bewoners ‘s avonds rond half 9 naar de Hilledijk om daar een serenade voor mevrouw Pelger te zingen. Zij is de moeder van de buurt en heeft zich eindeloos ingezet voor het behoud van de Tweebosstraat.

Het strijden tegen de sloop is haar te veel geworden. Ze verhuist binnenkort – na 73 jaar (!) – uit de buurt.