Veel vertragingen op Rotterdamse treinstations

Uit een onderzoek van de NRC blijkt dat op alle treinstations in Rotterdam bovengemiddeld veel vertraging plaatsvond. Het onderzoek werd gehouden tussen januari 2013 en oktober van 2014 en werd vorig week gepubliceerd. 

Het landelijk gemiddelde van de op tijd komende treinen is 93,1%. Station Rotterdam Zuid had de meeste treinproblemen, maar 90,25% van de treinen kwam op tijd. 8,19% van de vertraagde treinen kwam later dan 3 minuten aan en 1,56% van de treinen vielen uit. Rotterdam Noord had de meeste uitgevallen treinen. Maar liefst 2,76% van de treinen viel uit. Dit heeft grotendeels te maken met het feit dat in november 2013 16,65% van de treinen niet langs Rotterdam Noord reden. De treinen op Rotterdam Centraal kwamen voor 91,62% op tijd aan. De treinen met een vertraging van meer dan 3 minuten was 6,2%. Op Rotterdam Centraal viel ook een groot aantal treinen uit, namelijk 2,18%. Ook dit heeft grotendeels te maken met de uitvallende treinen in de maand november van 2013.

Uit het onderzoek komt naar voren dat landelijk het merendeel van de treinen op tijd vertrok en maar 6,9% van de treinen vertraagd was of uitviel. In het onderzoek zijn twee zomers en één winter gemeten. Deze factoren vertekenen de cijfers een beetje, want in de winter lag het percentage vertraagde treinen hoger door de weersituatie. Het onderzoek biedt geen nauwkeurig cijfers over de aankomstvertragingen, want een vertraging bij vertrek kan tijdens de rit worden ingehaald.