Series van OPEN Rotterdam/
Veerkracht010

De serie #veerkracht010 gaat over de veerkracht van Rotterdam en haar inwoners. Bij start van deze serie is het tachtig jaar geleden dat Rotterdam werd gebombardeerd. De veerkracht van de Rotterdammers werd zwaar op de proef gesteld, maar strijdlustig herbouwden zij hun stad. Wat is anno nu die typische Rotterdamse veerkracht? In tien portretten vertellen we het verhaal van Rotterdam. Gewone Rotterdammers als Sayen, Hans, Pup, Marjet en anderen, vertellen hun eigen verhaal over veerkracht. Over tegenslag en weer doorgaan. Met een gouden tip voor ons allemaal hoe wij veerkrachtig kunnen blijven. Voor nu en voor later.

Aflevering 10 – Levenskracht en open staan voor een ander

#veerkracht010​ ging mee op pad tijdens de dagelijkse wandeling van de buurvrouwen (dit jaar 50 jaar) én beste vriendinnen Jannie en Rijnie. Goed voor een portie humor, Rotterdamse spitsvondigheid en een fleurig humeur, kunnen ze verhalen over de soms moeilijke tijden van vroeger. De man van Jannie werd 80 jaar geleden geboren in het jaar van het bombardement. Als havenarbeider heeft hij later zijn sporen verdiend in de opbouw van de stad. Toch kwam het soms aan op veerkracht. Als er gestaakt werd, dan kwam het aan op elkaar helpen en buurtkracht. Maar ook in deze Coronatijd komt een veerkrachtige mentaliteit goed van pas. Wat maakt hun vriendschap zo bijzonder?

Aflevering 9 – Adem in, Adem Zuid

“Adem in, adem Zuid!” is het motto van brigadier Stephan von Michaëlis. Dat kun je best zeggen als je al 25 jaar actief bent (geweest) in de buurten Tarwewijk, Bloemhof, IJsselmonde, Charlois en nu het gebied Zuidplein, waar hij ook veel heeft zien veranderen. Met zijn blauwe bloed en familie is Stephan waakzaam en dienstbaar aan Rotterdam en haar Rotterdammers. 24/7. Op zijn mountainbike houdt hij een waakzaam oog op de buurt en haar bewoners. Als agent biedt hij ook een luisterend oor en geeft advies. Stephan is persoonlijk betrokken en gaat door het vuur voor wijkbewoners die het moeilijk hebben. Wat houdt hem veerkrachtig en welke tips heeft hij voor jou?

Aflevering 8 – Twee dames met een missie

Tessa en Anne zijn twee ondernemende dames met een missie. Zij willen graag eerlijke, lokale en afvalvrije producten gaan leveren in Rotterdam en omgeving. Dan kun je een plan en de sleutels van een tof winkelpandje in handen hebben, maar dan komt corona om de hoek kijken en verandert de wereld. Dan komt het aan op creativiteit, zien wat er wel kan en het ondernemend pakken van andere kansen. Want als je klanten thuis werken, dan ga je er toch gewoon naar toe? En wat heel ouderwets is, wordt meteen weer actueel: naar je klanten rijden in een ouderwetse SRV-wagen, een oud concept in een nieuw jasje!

Aflevering 7 – Met verbinding en zelfvertrouwen

Miranda is een geboren en getogen Rotterdamse. Geboren in Vreeswijk, in een arbeidersgezin van zes waar de vader noodgedwongen wegviel, maakte ze al jong kennis met hoe het is als het op veerkracht aankomt. Hoe je met hard werken en de eindjes aan elkaar knopend, als kind en jongere je plekje in de samenleving vindt. Miranda kan deze vaardigheden nu inzetten in de lessen met haar leerlingen. Met een heerlijke en nuchtere kijk op het onderwijs, kijkt ze praktisch naar gedrag van kinderen die steeds vaker een labeltje meekrijgen. Waar ‘ouderwetse’ hulpmiddelen verdwenen en extra prikkels kwamen. Maar hoe beleven zij en haar pupillen deze extra moeilijke coronatijd? Dan komt het aan op verbinding en veerkracht.

Aflevering 6 – Met volharding en doorzettingsvermogen

In 2007 kwam Ziya uit Turkije naar Nederland voor de liefde. Het Nederland van Rita Verdonk en aangescherpte immigratiewetgeving, in plaats van je plek weten bij familie en in een verantwoordelijke baan in het mooiste hotel van Izmir. Hoe is het als je weer opnieuw moet beginnen in een land met een andere cultuur? En het leven anders loopt, hoe ga je verder en bouw je zelf een nieuw bestaan op? Dan komt het aan op veerkracht. En op vertrouwen dat het goed komt.

Aflevering 5 – Met een missie en een paard

Heleen de Mooij-Lubbers is de dochter van oud-premier Lubbers en groeide op in een mooie buurt in Rotterdam. Dat ze een succesvolle carrière voor de boeg heeft, lijkt een uitgemaakte zaak…en #Veerkracht van een andere orde. Dat kan het beeld zijn. Maar ook Heleen kende haar tegenslagen. In deze aflevering zie je hoe zij de #Veerkracht vond om te kijken voorbij de beelden (en luisteren voorbij de woorden) en paarden inzet om mensen te helpen.

Aflevering 4 – Met vechtlust en een lach

Wat hebben een acteur en een vechtsporter in Taekwondo als sparringpartners gemeen? Naast mentale veerkracht en vechtlust is dat ook ambitie, doorzettingsvermogen en vooral mentaliteit. Fahd was verzekerd van een ticket naar de Olympische Spelen in Tokyo, Japan, maar toen gooide een motorongeluk en het Coronavirus roet in het eten.  Wat maakt dan die veerkracht om je weer op te richten voor een (mogelijk) Olympisch vervolg in 2021? Voor Sharif was een carrière als acteur niet vanzelfsprekend. Hoe vind je met veerkracht de plek die bij je past, ook in een onbekende wereld met soms andere mores?

Aflevering 3 – Met creativiteit en doorzetten

In deze aflevering is theatermaker Marjet Roerink aan het woord. Als talentontwikkelaar en jongerencoach Open Studio in theater Islemunda, podium van IJsselmonde, wist zij mening jong talent te laten shinen. Wie weet dat zij een grappige jongen uit Rotterdam-Zuid boven zichzelf liet uitstijgen en tot Bekende Nederlander kon laten uitgroeien?

Aflevering 2 – Met Rotterdamse mentaliteit

Eetcafé De Eekhoorn in het Kralingse Bos is een begrip bij menig Rotterdammer. Van hardlopende vaders, vaste klanten werkzaam bij Schmidt Zeevis tot gezinnen uit de buurt: aan rangen en standen doet het gastvrije horeca-echtpaar Hans en Pup Willemse niet. Ze belichten veerkracht vanuit ondernemersperspectief. Hoe veerkracht, creatief denken en een Rotterdamse mentaliteit hen helpen in tijden van corona, waarin de horeca werd gesloten.

Aflevering 1 – Met kracht en een lach

Nadat Sayen op haar 3de uit huis werd geplaatst, verhuisde zij 15 keer voor haar 18de verjaardag. Met veel afwijzing kwam depressie. Sayen inspireert ons hoe zij de #Veerkracht heeft gevonden om haar stem te laten horen en zelfs op jonge leeftijd een voorbeeld te zijn, met kracht en een lach!

Aflevering 10 – Levenskracht en open staan voor…

Aflevering 9 – Adem in, Adem Zuid…

Aflevering 8 – Twee dames met een missie…

Aflevering 7 – Met verbinding en zelfvertrouwen…

Aflevering 6 – Met volharding en doorzettingsve…

Aflevering 5 – Met een missie en een paard…

Aflevering 4 – Met vechtlust en een lach…

Aflevering 3 – Met creativiteit en doorzetten…

Aflevering 2 – Met Rotterdamse mentaliteit…

Aflevering 1 – Met kracht en een lach…