Verhuizing hiphopfestival WOO HAH! naar Rotterdam ontvangt veel kritiek: ‘Jullie hebben het serieus verpest’

Dat WOO HAH!, het grootste hiphopfestival van Nederland, van locatie (én naam: het heet nu Rolling Loud Rotterdam) verandert, is bij veel fans in het verkeerde keelgat geschoten. Van Hilvarenbeek naar Rotterdam en van Beekse Bergen in de openlucht naar binnen bij Rotterdam Ahoy. Op social media overheersen de teleurgestelde reacties en vreest het publiek voor de zo geliefde festivalsfeer. “Hoe durf je dit een festival te noemen”, schrijft iemand op Instagram.

Dinsdag kondigde Rolling Loud Rotterdam trots aan dat het eerstvolgende WOO HAH! Festival in Rotterdam Ahoy gehouden gaat worden. Met Kendrick Lamar op 30 juni en Travis Scott op 1 juli dachten ze een flinke klapper te maken. Maar helaas. De reacties op social media liegen er niet om: de unieke sfeer zou verloren gaan, mede door de naar binnen verhuizing van het festival en daardoor het verdwijnen van de festivalcamping. Ook zijn de kaartjes, ondanks dat het festival met een dag verkort is, duurder geworden.

OpLinkedIn schrijft Renske Satijn, directeur van Rotterdam Festivals, trots: “Dit festival met zijn internationale programmering en aantrekkingskracht weerspiegelt het DNA van Rotterdam én bevestigt de al aanwezige hiphopcultuur in Rotterdam.” Ook op dit bericht volgen enkele teleurgestelde reacties. “Zoonlief, fan van WOO HAH, vindt het reuze jammer dat dit evenement naar binnen wordt verplaatst. Hilvarenbeek had wel wat. Moshpits in het zand. Helaas ziet mijn zoon geen heil meer in dit evenement. Ben heel benieuwd wat de jeugd hier van vindt.” Vervolgens reageert Satijn hier begripvol op: “Ja, ik snap dat het voor fans van Hilvarenbeek en de festivalsetting die ze daar kennen, wennen is.

Artikel gaat na deze bijdrage verder.

In een interview met 3voor12 legt projectmanager Camiel Le Rutte van Mojo uit waarom het festival naar Rotterdam is verhuisd. Zo vertelt hij over de beperkingen van het grote Beekse Bergen-terrein. “Het is erg langgerekt, je moet grote afstanden lopen en het is moeilijk om de gehele capaciteit van het festival op een goede manier voor de mainstage te krijgen, en de crowd control dan goed te krijgen.”

“De randstad lonkt”, gaat Le Rutte verder. “We weten waar ons publiek vandaan komt. We weten dat er een markt is die zich niet zo aangetrokken voelt tot het meer, het bos, stof, zand en kamperen. Natuurlijk zullen er mensen teleurgesteld zijn, WOO HAH! is/was een heel mooi evenement. Maar we geloven hier ook een nieuwe doelgroep te kunnen bedienen.”

Korter en duurder
Op kritiek dat het festival te duur is geworden, reageert Satijn: “Ik ben het met je eens dat Rotterdam juist oog moet hebben voor die gratis festivals. Wij doen er alles aan om ook die festivals mogelijk te maken. Zoals Metropolis, Keti Koti, Bevrijdingsfestival, Nationale Vuurwerk, Koningsdag, Wereldhavendagen en Rotterdam Unlimited. Als stad koesteren we deze gratis festivals.”

Maar het is niet alleen maar negativiteit. De post op Instagram van @woohahfest heeft bijna 17.000 likes en zie je tussen alle kritiek door nog enig enthousiasme over Kendrick Lamar en Travis Scott. Toch overheerst de teleurstelling en frustratie.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Rolling Loud Rotterdam (@woohahfest)

We hebben contact op proberen te nemen met organisatoren van dit festival. Mochten zij alsnog reageren, zullen we dat bij het artikel voegen.