Verkeersexperiment Maastunnel leidt soms tot chaotische situaties

Al sinds mei vorig jaar is er bij de Maastunnel één rijstrook voor auto’s en vrachtwagens afgesloten. Het verkeersexperiment aan beide kanten van de tunnel is een initiatief van wethouder Bokhove om de luchtkwaliteit in het gebied te verbeteren. Ook al blijkt uit metingen dat het experiment daarin slaagt – al wijzen critici erop dat dat komt doordat er de coronapandemie minder wordt gereden – het experiment leidt soms tot chaotische situaties.

Zo deelde Leefbaar Rotterdam een filmpje van een Rotterdamse die bij de Pleinweg woont, waarop te zien is dat een auto uit de file wil ontsnappen, maar zich vastrijdt. “Elke dag is dit zo. Mijn vriendin woont op de Pleinweg, ter hoogte van het Maastunnelplein. Het getoeter, de stank van stilstaande auto’s; wij zijn het zo ongelooflijk zat!”, schrijft ze.

Omliggende bewoners hekelen experiment
Ook uit andere hoek klonk al eerder kritiek op het verkeersexperiment. Sommige bewoners in zowel Oud-Charlois als Blijdorp hekelen het initiatief. Ursul Schaap woont al enkele jaren op de Boergoensevliet. Sinds het experiment met de Maastunnel van start is gegaan, ervaart hij een grote toename aan verkeer in zijn straat.

Het gaat hier vooral om automobilisten die via een sluiproute de afgezette rijstrook willen omzeilen, om zo eerder de Maastunnel door te kunnen. Ursul schreef als bewoner van de Boergoensevliet een opiniestuk in het Algemeen Dagblad over het experiment en het plan van verkeerswethouder Bokhove.

De bewoners van onder andere van Aerssenlaan in Blijdorp lazen dit stuk en herkende de beschreven problemen direct. Ellen Valckx en Ignacia Hernandez zijn buren op de van Aerssenlaan en hebben nogal wat aan te merken op het experiment. Waaronder het moment, midden in coronatijd. “Minder mensen gebruiken de auto nu, dus het resultaat is niet representatief. Daarnaast moet je er zeker van zijn dat je niet alleen meet op de plekken waar je iets verandert, want nu verschuif je het probleem en los je niets op”, aldus Ignacia.

Positief geluid
Maar is er dan niemand die achter het experiment staat? Nee hoor, zo vindt bewoner Bob Janse dat het flink nodig was om de luchtkwaliteit in het gebied te verbeteren. Uit metingen blijkt dat het experiment daarin slaagt.

“Rotterdam moet maatregelen nemen om te voldoen aan de Europese normen voor luchtkwaliteit. Dit experiment is een van de maatregelen die genomen wordt om de luchtkwaliteit te verbeteren. Dit jaar, 2020, voldoen we aan de normen voor de luchtkwaliteit. Volgend jaar moeten we ook weer aan die normen voldoen”, zei Theo Breimer, woordvoerder van wethouder Bokhove, eerder tegen OPEN Rotterdam.