Verontreinigde grond onder parkeerplaats Kralings Zwembad oorzaak PFAS-vervuiling

Gemeente Rotterdam

De PFAS-vervuiling in het Kralings Zwembad en de sloten ernaast komt door verontreinigde grond onder de parkeerplaats bij het natuurzwembad. Vermoedelijk is de grond verontreinigd geraakt door PFAS-houdend blusschuim. De gemeente denkt dat dit blusschuim een paar jaar geleden is gebruikt om een autobrand op de parkeerplaats bij het zwembad te blussen.

In het najaar van 2023 werden in het Kralings Zwembad verhoogde PFAS-waarden gevonden in het natuurlijke zwemwater. Een vervolgonderzoek in december 2023 leidde tot de ontdekking van hoge concentraties PFAS aangetroffen in het water van de sloten die direct naast het zwembad liggen.

In mei van dit jaar verplaatste het onderzoek zich naar de zijkant van de sloten, onder het nabijgelegen volkstuincomplex Tot Nut en Genoegen en onder twee speelplekken in Leonidas, in de hoop de oorzaak te vinden. Ook werden er grondmonsters genomen in acht tuinen in Leonidas en onder de parkeerplaats bij het zwembad. Uit die grondmonsters bleek uiteindelijk dat de grond onder de parkeerplaats vervuild is.

Nu de oorzaak is geworden, kijkt de gemeente of het mogelijk is dat de grond schoongemaakt kan worden.

Ook PFAS in tuinen
Ook in de tuinen in de wijk Leonidas zijn verhoogde PFAS-waarden gevonden. Deze PFAS-vervuiling komt vermoedelijk door de grond die de gemeente destijds gebruikte bij de aanleg van de woonwijk. Toen was er nog weinig bekend over de chemische stoffen en mogelijke gevaren.

De GGD heeft de bewoners in de wijk geadviseerd geen groenten en fruit uit de tuin te eten en ook geen slootwater te gebruiken voor het besproeien van de tuin. Verder kunnen de bewoners gewoon de tuin blijven gebruiken. Volgens de GGD zijn er geen verdere gezondheidsrisico’s.

Wat zijn PFAS?
PFAS staat voor per- en polyfluoralkylstoffen. Dit zijn chemische, door de mens gemaakte stoffen die van nature niet voorkomen. Deze stoffen zijn niet of nauwelijks afbreekbaar en verspreiden zich snel in het milieu. PFAS zijn schadelijk voor de volksgezondheid en hopen zich op in mensen, dieren en planten. Blootstelling aan PFAS kan leiden tot ziekten en een verzwakt immuunsysteem. De overheid probeert het contact met PFAS te minimaliseren, maar omdat de stoffen moeilijk afbreken is dat een lang proces.